Microsoft sänker uppdaterings­takten

Det har nu gått fem år sedan Microsoft lanserade Windows 10. I samband med lanseringen bytte Microsoft utvecklingsmodell för Windows. Istället för att släppa nya versioner av Windows med några års intervall, beslutade Microsoft att släppa funktionsuppdateringar till Windows 10 två gånger per år.

Att släppa två funktionsuppdateringar per år visade sig vara mer än Microsoft mäktade med. Uppdateringarna plågades av kompatibilitetsproblem och uppdateringssläppen blev en som följd allt mer utdragna. I fjol gav Microsoft till slut upp. Höstuppdateringen (Windows 10 1909) blev bara ett tillägg till vårens uppdatering (Windows 10 1903).

I år gör Microsoft på samma sätt som i fjol. Höstens stundande uppdatering (Windows 10 20H2) blir bara ett tillägg till vårens uppdatering. För slutanvändare innebär det att risken för kompatibilitetsproblem blir mindre och att uppdateringen kommer gå mycket snabbare att installera.

Funktionsuppdatering tillgänglig i Windows Update.
Höstens stundande Windows 10-uppdatering blir en liten uppdatering.

Två funktionsuppdateringar verkar bli en

Microsoft underhåller höstutgåvorna av Windows 10 längre än vårutgåvorna (se datum på Microsofts webbplats). Den ursprungliga planen med två funktionsuppdateringar per år börjar därför allt mer likna en större uppdatering på våren följt av en buggåtgärdande uppdatering på hösten. Höstuppdateringen blir då årets ”stabila” uppdatering och organisationer skulle kunna sänka Windows-uppdateringstakten till en gång per höst istället för en gång per termin.

Microsoft-kännaren Mary Jo Foley har fått indikationer på att Microsoft planerar att löpa linan ut och rent av sänka uppdateringstakten till en gång per år. Det skulle innebära att Microsoft ställer in 2021-vårens funktionsuppdatering helt. Detta ska enligt Mary Jo Foley vara för att Microsoft vill frigöra resurser till Windows 10X-projektet (lyssna på avsnitt 71 av Bli säker-podden för mer information om Windows 10X).

Att fokusera på en årlig uppdatering av Windows vore rimligt med tanke på hur moget operativsystemet är. De senaste uppdateringarna av Windows har dessutom varit så små att behovet ifrågasatts med tanke på det förenade uppdateringsjobbet. Konkurrerande operativsystem som Mac OS, IOS och Android klarar sig också med en funktionsuppdatering per år. Då borde även Windows, det i sällskapet äldsta operativsystemet, göra det.

(Mac OS är till namnet ett äldre operativsystem än Windows, men dagens version av Mac OS har ingen koppling till ursprungliga Mac OS.)

Kommentarer

Delta i diskussionen. Logga in med ditt befintliga konto på Nikka Systems Academy eller skapa ett nytt konto helt gratis.

Kommentar