Julhandla säkert i Vaken med P3 & P4

I morse gästade jag (Karl Emil Nikka) Vaken med P3 & P4 för att prata om säker julhandel på nätet. Det var tredje året i rad vi gjorde ett inslag som detta, så nu har det blivit något av en tradition.

Avsnittet finns att lyssna på i 30 dagar framöver. Själva inslaget börjar 5.37.55 in i ljudklippet. Här följer en sammanfattning över de tre avslutande tipsen. En liten minutsammanfattning av inslaget finns också på Sveriges Radios webbplats.

1. Undvik att klicka på länkar

Bedragare som vill komma över våra kortuppgifter försöker ofta lura in oss på falska nätfiskesidor. Det är webbsidor som ser ut att tillhöra stora butikskedjor eller e-handelsjättar men som i själva verket bara syftar till att stjäla våra kortuppgifter.

Bedrägeriet inleds vanligtvis med att bedragarna skickar ett mejl eller ett sms med en länk till nätfiskesidan. Genom att aldrig klicka på länkar som kommer via mejl eller SMS skyddar du dig mot dessa attacker. Om du får ett riktigt bra erbjudande via mejl eller SMS kan du ändå ta del av erbjudandet genom att själv gå till den berörda butikens webbplats och leta upp erbjudandet där. Då riskerar du inte att hamna på någon nätfiskesida.

Bedragare använder samma metoder när de skickar ut nätfiskemejl och ­‑SMS i Postnords namn. Om du får ett mejl eller SMS från Postnord (eller någon annan pakettransportör) skyddar du dig mot nätfiskeförsöken genom att inte klicka på länkarna utan i stället själv uppsöka Postnords webbplats.

2. Kontrollera butiken innan du handlar

Handla enbart i seriösa butiker. Läs gärna recensioner som tidigare kunder har lämnat på recensions- och prisjämförelsesajter (t.ex. Prisjakt). Säkerställ också att butiken har publika kontaktuppgifter. Om det verkar vara svårt att få tag i butikens kundtjänst är det ett stort varningstecken.

3. Stäng om möjligt kortet för internetköp

Stäng gärna kortet för internetköp när du har handlat klart. Om du handlar ofta på nätet kan det låta besvärligt. Då kan det i stället vara värt att skaffa ett separat kort som du antingen överför begränsat med pengar till eller har en låg kreditgräns på. På så sätt minimerar du konsekvenserna utifall dina kortuppgifter skulle hamna på avvägar.

Kommentarer

Delta i diskussionen. Logga in med ditt befintliga konto på Nikka Systems Academy eller skapa ett nytt konto helt gratis.

Kommentar