Apple lämnar nio år gamla Mac-datorer åt sitt öde

Apple har precis släppt en mängd säkerhetsuppdateringar till Mac OS. Sin vana trogen underhåller Apple de tre senaste versionerna av operativsystemet, det vill säga Mac OS 11 (Big Sur), Mac OS 10.15 (Catalina) och Mac OS 10.14 (Mojave). Detta innebär att Apple nu slutar underhålla Mac OS 10.13 (High Sierra), något som får stora ringar på vattnet.

Apple kontrollerar som bekant både hårdvaran och mjukvaran. Till skillnad från ärkerivalen Microsoft bestämmer Apple därför också exakt vilka datormodeller som ska vara kompatibla med deras operativsystem. När Apple lanserade Mac OS 10.14 (september 2018) valde de att inte göra alla gamla Mac-modeller kompatibla. Idag finns det därför många Mac-datorer som har strandat på den nu tillsynes nedlagda Mac OS 10.13-versionen.

Tips! Du kan se vilken version av Mac OS din dator kör genom att klicka på äpplet och välja Om den här datorn. Om din dator kör Mac OS 10.14 eller senare är den säker.

Mac-modeller som slutar underhållas

Genom att jämföra kompatibilitetslistorna för Mac OS 10.13 och Mac OS 10.14 kan vi konstatera att Apple pensionerar följande Mac-modeller.

  • Macbook 2009, 2010
  • Macbook Air 2010, 2011
  • Macbook Pro 2010, 2011
  • Mac Mini 2010, 2011
  • Imac 2009, 2010, 2011
  • Mac Pro 2010, 2012 (gäller Mac Pro-modellerna utan Metal-kompatibla grafikkort)

Alternativ för fortsatt användning

I Windows-världen är nio till tio år en förhållandevis kort livslängd för en modern premiumdator. Apples duktiga åtagande kring underhåll av mobiler gäller alltså inte deras datorer. Många av de listade Mac-modellerna hade kunnat användas i flera år till om Apple hade fortsatt förse Mac OS 10.13 med säkerhetsuppdateringar eller låtit datorerna uppgraderas till Mac OS 10.14. Rent hårdvarumässigt är det till och med fullt möjligt att uppgradera dem. Tredjepartsutvecklare har släppt ett verktyg som lurar Mac OS att låta sig installeras på de berörda Mac-modellerna. Denna metod kan dock leda till problem med uppdateringar och App Store, vilket gör att vi avråder från den.

En bättre lösning är att byta operativsystem på dessa datorer. De är kompatibla med Windows 8.1 som underhålls fram till januari 2023. Officiellt är de inte kompatibla med Windows 10, men med lite trixande kan Windows 10 installeras på flera av dem. Det föreligger dock risk för drivrutinsproblem. Samma sak gäller vid byte till exempelvis Ubuntu. Bortsett från eventuella drivrutinsproblem kan Ubuntu förlänga livet på Apples negligerade datorer med flera år.

Kommentarer

Delta i diskussionen. Logga in med ditt befintliga konto på Nikka Systems Academy eller skapa ett nytt konto helt gratis.

Kommentar