Protonmail släpper den mest efterlängtade funktionen

Schweiziska Protonmail är e-posttjänsten som vi generellt rekommenderar till privatpersoner. Protonmail gör det enkelt att skicka och ta emot e-post end-to-end-krypterat, så att ingen utomstående kan läsa innehållet. Alla inkomna mejl lagras också ”zero-access-krypterade”, vilket innebär att inte ens de som driver Protonmail kan komma åt dem. Det är fördelaktigt ur både ett integritetsperspektiv och ett säkerhetsperspektiv. Om Protonmail skulle råka ut för ett intrång eller en dataläcka ligger mejlen ändå tryggt krypterade.

I avsnitt 123 av Bli säker-podden jämförde vi Protonmail med huvudkonkurrenten Tutanota. Då förklarade vi att den största nackdelen med Protonmail var den begränsade sökfunktionen. I och med att alla mejl är krypterade kunde Protonmails sökfunktion enbart söka i mejlens metadata (avsändare, mottagare och ämnesrad). För att kunna söka i mejlinnehållet behövdes appen Protonmail Bridge som synkroniserar alla mejl med en e-postapp på datorn.

Tack vare den senaste uppdateringen av Protonmails webbapp är problemet löst. Genom att aktivera Search Message Content i webbappen laddar Protonmail tillfälligt ned mejlen, dekrypterar dem i webbläsaren och bygger upp ett sökindex.

Inställning för att aktivera den nya sökfunktionen i Protonmail.
Aktivera “Search Message Content” för att söka i mejlinnehåll.

Hur lång tid som sökindexeringen tar i samband med aktiveringen beror på hur många mejl som behöver laddas ned och indexeras. I och med att sökindexet byggs upp lokalt i webbläsaren behöver användare som ansluter från flera datorer aktivera funktionen i varje dators webbläsare. Protonmail har valt denna omständliga lösning för att möjliggöra sökning i e-postinnehållet utan att tumma på säkerheten. De som driver Protonmail får varken tillgång till mejlen eller sökindexet som upprättas i webbläsaren.

Protonmail sökindexerar mejl.
Webbappen laddar tillfälligt ned mejlen och bygger ett lokalt sökindex i webbläsaren.

Funktionen är inledningsvis enbart tillgänglig för användare som prenumererar på Protonmails Visionary-tjänst. På sikt kommer funktionen att rullas ut till alla som har en betalversion av Protonmail (från fyra euro i månaden). Detta framgår av Protonmails FAQ-artikel och inlägg från det officiella Protonmail-kontot på Reddit. Konkurrenten Tutanota har också reserverat de avancerade sökfunktionerna till sina betalande användare.

Kommentarer

Delta i diskussionen. Logga in med ditt befintliga konto på Nikka Systems Academy eller skapa ett nytt konto helt gratis.

Kommentar