Notis: felaktiga faktura­mejl från Adress­ändring

Vi har i många sammanhang rekommenderat att aktivera ”Adresslåset”. Det är en kostnadsfri tjänst från Adressändring som drivs av Postnord och Citymail. Läs mer om varför du bör aktivera Adresslåset i vår artikel ”Så aktiverar du Skatteverkets skydd mot obehöriga ombud”.

Under gårdagen blev vi kontaktade av läsare som hade fått kvitton från Adressändring på tjänster som de inte hade beställt. Dessa mejl kom från Adressändrings riktiga domän (adressandring.se). Det rör sig lyckligtvis inte om någon större nätfiskeattack. Adressändring skriver på sin webbplats att de just nu har tekniska problem och att de som har fått mejl från Adressändring utan att ha gjort en beställning i närtid kan bortse från mejlen.

Varningsmeddelande på Adressändrings webbplats.
Adressändring har lagt en varningsnotis längst upp på sin webbplats.

Vi kontaktade Adressändrings VD, Carin Andersson, som meddelade att mejlen skickades ut av misstag i samband med en gallringsrutin. Felet är nu åtgärdat. Totalt skickades 4 816 felaktiga mejl ut. Mejlen hade inga bifogade fakturor även om mejlen hänvisade till fakturor. Adressändring kommer att kontakta de berörda personerna.

Veckans incident förändrar inte vår rekommendation av Adresslåset. Om du inte redan har aktiverat Adresslåset bör du göra det nu. Vi vill som vanligt också påminna om att aldrig klicka på länkar i mejl utan i stället uppsöka avsändarens webbplats manuellt. Det förhindrar effektivt samtliga länkbaserade nätfiskeattacker.

Kommentarer

Delta i diskussionen. Logga in med ditt befintliga konto på Nikka Systems Academy eller skapa ett nytt konto helt gratis.

Kommentar