Podd #148: Historien bakom Yubikey

God jul alla Bli säker-poddlyssnare!

Så här på julaftonsmorgonen bjuder vi på en intervju med Jakob Ehrensvärd. Han är ena halvan av grundarduon bakom Yubico. Även om Yubico grundades i Sverige har de numera sitt huvudkontor i Silicon Valley, där Jakob också bor tillsammans med sin familj. För några veckor sedan var han på hembesök i Sverige. Då passade han på att träffa oss för en intervju på Yubicos kontor i Stockholm.

I veckans poddavsnitt berättar Jakob historien om säkerhetsnyckeln Yubikey. Historien tar avstamp för cirka 15 år sedan när Jakob och hans fru Stina meckade ihop de första Yubikey-prototyperna vid köksbordet. Uppfinningen blev snabbt en succé, inte minst tack vare Google och podden Security Now. Idag används Yubikey över hela världen för säker inloggning och för tvåfaktorsautentisering. Som våra trogna poddlyssnare redan vet har produkten dessutom våra varmaste rekommendationer.

Karl Emil Nikka och Jakob Ehrenswärd spelar in poddradio.
Bakom kulisserna vid inspelningstillfället. Foto: Gustav Ceder.

Tidskoder i avsnittet

  • 00.00 Inledning
  • 01.22 Intervju med Jakob Ehrensvärd

Omtalat i avsnittet

Dessa shownotes finns också hos Bredband2 som podden produceras tillsammans med.

Detta poddavsnitt och tillhörande shownotes är publicerade under CC BY 4.0-licens med undantag för bilder där en annan fotograf är angiven.

Kommentarer

Delta i diskussionen. Logga in med ditt befintliga konto på Nikka Systems Academy eller skapa ett nytt konto helt gratis.

Kommentar