Canon ber kunder bortse från varningar

Dagens tonerkassetter och bläckpatroner har generellt en inbyggd elektronisk krets. Den används för att en skrivare ska se toner-/bläcknivåerna samt ifall tonerkassetterna eller bläckpatronerna kommer från skrivartillverkaren. Detta är ett sätt för skrivartillverkarna att stänga ute tredjepartsleverantörer som nytillverkar eller återfyller förbrukningsartiklar för skrivartillverkarnas skrivarmodeller. Om en skrivare inte kan detektera tonerkassetten eller bläckpatronen som en produkt från originaltillverkaren visas en varning för kunden.

På grund av den rådande elektronikkomponentsbristen i världen har skrivartillverkaren Canon hamnat i en prekär situation. De kan nämligen inte få tag i kretsarna som de behöver för sina egna tonerkassetter. På en officiell supportsida meddelar Canon att de därför börjar leverera tonerkassetter utan dessa kretsar.

To ensure you enjoy a continuous and reliable supply of consumables, we have chosen to supply consumable products without the semiconductor component until normal supply resumes.

Canon Europe, januari 2022

Än så länge är det enbart kontorsskrivare i Canons Imagerunner-serie som påverkas. På supportsidan förklarar Canon hur kunderna ska kringgå varningen. Canon poängterar också att avsaknaden av kretsarna inte påverkar utskriftskvaliteten negativt.

Det är svårt att bortse från det komiska i situationen. Förhoppningsvis blir den ett uppvaknande för skrivarbranschen som idag har försatt sig i ett besvärligt läge. Skrivare säljs med låg marginal i förhoppning om att tjäna pengar på förbrukningsartiklarna. I konsumentsammanhang kan kampanjer göra att det ser billigare ut att köpa en ny skrivare än att köpa nya bläckpatroner till en befintlig skrivare (även om bläckpatronerna som följer med nya skrivare sällan är fulla). Ur såväl miljö- som säkerhetsperspektiv vore det bättre ifall skrivarna höll längre, gick att reparera och försågs med säkerhetsuppdateringar från sin tillverkare under längre tid. Behovet av det sistnämnda har ökat de senaste decennierna i takt med att en allt större andel av skrivarna ansluts till nätverket i stället för direkt till datorn, något som exponerar skrivarna för attacker som de tidigare var befriade från.

Kommentarer

Delta i diskussionen. Logga in med ditt befintliga konto på Nikka Systems Academy eller skapa ett nytt konto helt gratis.

Kommentar