Podd #152: Hästar flyger igen

Spionprogrammet Pegasus har använts av stater runt hela jorden för att spionera på allt från regimkritiker till journalister och företagsledare. På grund av hemlighållna sårbarheter i IOS har Pegasus kunnat infektera mobiler utan att ägarna ens har märkt något. Spionerna har därefter haft nästintill full kontroll över de infekterade mobilerna, inklusive åtkomst till mobilernas meddelanden, mikrofoner och kameror.

I somras hamnade Pegasus i mediernas rampljus efter att Amnesty International hade kommit över en lista med 50 000 personer som utgjort potentiella Pegasus-måltavlor. I veckans podd pratar Tess och Nikka om Amnesty Internationals avslöjande. Nikka berättar också varför hans femte och sista 2022-spaning var tänkt att heta ”hästar flyger igen” – en metafor för att fler Pegasus-offer skulle upptäckas. Så här tre veckor in på det nya året fick rubriken dock ändras. För hästarna har redan flugit igen.

Tidskoder i avsnittet

  • 00.00 Inledning
  • 01.33 Safari läcker webbhistorik
  • 07.16 Attack mot Röda korset
  • 09.41 Hästar flyger igen (veckans huvudämne)

Omtalat i avsnittet

Dessa shownotes finns också hos Bredband2 som podden produceras tillsammans med.

Detta poddavsnitt och tillhörande shownotes är publicerade under CC BY 4.0-licens med undantag för bilder där en annan fotograf är angiven.

Kommentarer

Delta i diskussionen. Logga in med ditt befintliga konto på Nikka Systems Academy eller skapa ett nytt konto helt gratis.

Kommentar