Podd #187: Borde Tiktok förbjudas?

De senaste månaderna har varningarna om Tiktok duggat tätt. Företag och myndigheter har förbjudit medarbetare att ha appen installerad på jobbmobilerna. I veckans podd pratar Peter och Nikka om bakgrunden till dessa förbud. Podduon analyserar också vilka de faktiska riskerna är, och Nikka försöker att ge ett nyanserat svar på frågan om huruvida Tiktok borde förbjudas. Svaret är inte lika svart eller vitt som det kan verka vid en första anblick.

Tidskoder i avsnittet

  • 00.00 Inledning
  • 00.57 Annonser med fel alfabet
  • 02.55 Spionerande 2FA-app på Android
  • 04.40 Missvisande säkerhetsdeklaration
  • 09.09 Kapade Apple-konton
  • 16.57 Cryptojacking är tillbaka
  • 20.29 Borde Tiktok förbjudas? (Veckans huvudämne)

Omtalat i avsnittet

Bluffannonser med fel alfabet

Förra veckans poddavsnitt handlade om olika metoder som bedragare använder för att kringgå Facebooks annons­gransknings­processer. Ytterligare en metod som bedragare använder är att inte skriva annons­budskapen med de rätta bokstäverna. Bedragarna använder i stället andra tecken som vi människor tycker att ser likadana ut.

Skärmdump av bluffannons på Facebook där texten är skriven med tecken avsedda för matematiska formler i stället för vanliga bokstäver.
Texten i annonsen är skriven med tecken avsedda för matematiska formler.

I bluffannonsen på bilden ovan ser det ut som att annonstexten är skriven med ett annat typsnitt. Annonsörer kan dock inte välja typsnitt för sina Facebook-annonser, så det kan inte vara fallet. Annonsen är i realiteten skriven med tecken som är tänkta att användas som variabler i matematiska formler. Vi har även sett bluffannonser som använder tecken från helt andra alfabet.

Dessa shownotes finns också hos Bredband2 som podden produceras tillsammans med.

Detta poddavsnitt och dess tillhörande artikel är publicerade under CC BY 4.0-licens, med undantag för citat och bilder där en annan fotograf är angiven.

Kommentarer

Delta i diskussionen. Logga in med ditt befintliga konto på Nikka Systems Academy eller skapa ett nytt konto helt gratis.

Kommentar