Fiasko för Twitters icke-verifiering

Twitters blå verifierings­bock var under många år ett prominent och eftersträvans­värt märke. Eftersom Twitter enbart verifierade framträdande personer blev verifierings­bocken en typ av kändis­bekräftelse. Så är inte längre fallet. I början av november 2022 påbörjade Twitter sin omarbetning av verifierings­bockens betydelse. Som vi skrev om i artikeln ”vilse­ledande verifierings­märke” är symbolen inte ens längre relaterad till någon faktisk identitets­verifiering. Det som tidigare var en universell verifierings­symbol har på Twitter getts en egen och vilseledande betydelse. På Twitter betyder symbolen enbart att användaren har betalat för premiumtjänsten Twitter Blue och har verifierat ett telefonnummer. De faktiskt verifierade användarna har fått nya guld- och silverfärgade symboler.

Angripare gynnas av den vilseledande innebörden

Den avvikande symbol­innebörden spelar angriparna rakt i händerna. I och med att världen inte har lärt sig den nya (tomma) symbol­innebörden kan angripare köpa Twitter Blue-märket för att stärka sin trovärdighet. Se exempelvis följande två blåbocksmärkta Twitter-konton som har köpt annonser för att sprida ett investeringsbedrägeri.

Två Twitter-annonser från Twitter-konton som bär den blå bocken. Annonserna marknadsför investeringsbedrägerier.
Exempel på Twitter-annonser från ”verifierade” Twitter-konton.

Annonserna borde givetvis aldrig ha släppts igenom Twitters annons­granskning men bristande gransknings­rutiner dras även deras konkurrenter med. Samma sak gäller problematiken med kapade konton.

Twitter påstår felaktigt att kändisar betalar för Twitter Blue

Efterfrågan på vilseledande verifierings­symboler visade sig troligtvis vara lägre än Twitters ledning hade hoppats på. Konton med många följare har därför fått den blå bocken utan att de har betalat för den. Trots detta antyder texten på de berörda Twitter-användarnas profilsidor att de skulle ha betalat. Författaren Stephen King förklarar att han varken har tecknat en prenumeration på Twitter Blue eller verifierat sitt telefonnummer. Amerikanska MIT konstaterat kort och koncist att de ”inte prenumererar på Twitter Blue”.

Stephen Kings och MIT:s Twitter-profiler har den blå bocken med förklaringen att kontona är verifierade eftersom de prenumererar på Twitter Blue och har verifieras telefonnummer.
Twitter antyder felaktigt att Stephen King och MIT har valt att prenumerera på Twitter Blue.

Genom att ändra symbolinnebörden har Twitter alltså lyckats med tre saker. För det första har de underlättat för bedragare. För det andra har de otydliggjort meningen av en symbol som tidigare hade universell betydelse. För det tredje har de gjort att märket som tidigare var eftersträvans­värt har blivit något som användare vill bli av med.

Denna artikel är publicerad under CC BY 4.0-licens, med undantag för citat och bilder där en annan fotograf är angiven.

Kommentarer

Delta i diskussionen. Logga in med ditt befintliga konto på Nikka Systems Academy eller skapa ett nytt konto helt gratis.

Kommentar