Vilseledande verifierings­märke – nu även för svenska twittrare

I avsnitt 171 av Bli säker-podden pratade vi om den förändrade innebörden av den blå bocken som visas intill vissa Twitter-profilers namn. I samband med lanseringen av premium­tjänsten Twitter Blue ändrade Twitter innebörden av den symbolen. Exakt samma symbol som tidigare var ett verifierings­märke är numera bara en blå ikon som betyder att Twitter-användaren prenumererar på Twitters premiumtjänst.

Förra veckan blev det möjligt för svenska twittrare att köpa Twitter Blue och få den blå bocken. Jag (Karl Emil Nikka) testade direkt att köpa Twitter Blue för att undersöka ifall Twitter genomförde någon grundläggande identitets­verifiering för svenskar. Igår kväll fick jag min blå bock, helt utan att ha verifierat vem jag är.

De nya verifieringssymbolerna

Den förändrade symbol­innebörden är både olycklig och vilseledande. Den blå bocken var tidigare en plattforms­överskridande symbol för verifierade konton. Så är inte fallet längre. Twitter har hittat på sin egen betydelse för den blå bocken och introducerat alternativa symboler för konton som faktiskt är verifierade. För närvarande finns följande symboler.

  • Blå bock på Twitter betyder inte att kontot är verifierat. Blå bock betyder att användaren prenumererar på Twitter Blue. Även overifierade konton kan köpa en blå bock. Kontot behöver enbart uppfylla Twitter Blues kvalificerings­krav.
  • Guldfärgad bock på Twitter betyder att kontot är verifierat och tillhör en organisation. Se exempelvis @apple.
  • Gråfärgad bock på Twitter betyder att kontot är verifierat och tillhör en myndighet eller multilateral organisation. Även talespersoner för sådana myndigheter och organisationer kan få en silverfärgad bock. Se exempelvis @vonderleyen.
Skärmdumpar av SVT:s, Apples och Ursula von der Leyens Twitter-konton.
Verifierade konton har nu guld- eller gråfärgade symboler.

Twitter låter också konton beskriva sig själva med så kallade professionella kategorier. Se exempelvis SVT:s konto på bilden ovan där det står att kontot tillhör ett medie- och nyhetsföretag. Detta påstående verifieras inte heller av Twitter.

Twitter erbjuder fortfarande ingen möjlighet att betala för faktisk verifiering, varken i Sverige eller internationellt. Mer information om konkurrenten Metas planer för betald verifiering på Facebook och Instagram finns i avsnitt 186 av Bli säker-podden.

Tack Zop i Teknikbubblan för tips om Twitter Blues svenska tillgänglighet.

Denna artikel är publicerad under CC BY 4.0-licens, med undantag för citat och bilder där en annan fotograf är angiven.

Kommentarer

Delta i diskussionen. Logga in med ditt befintliga konto på Nikka Systems Academy eller skapa ett nytt konto helt gratis.

Kommentar