Iphone- och Mac-modellerna som Apple lär överge

Igår inledde Apples sin årliga utvecklar­konferens. I vanlig ordning presenterade Apple nya versioner av IOS och Mac OS, vilka i år släpps tillsammans med höjda systemkrav. Långt ifrån alla enheter som kan köra dagens IOS- och Mac OS-versioner kan uppgraderas till höstens kommande versioner. Eftersom Apple har en historik av att sluta underhålla äldre versioner av IOS och Mac OS innebär det att vissa Iphone-, Ipad- och Mac-modeller går i pension.

Obs! I denna artikel syftar IOS till både IOS och Ipad OS eftersom Ipad OS underhålls enligt samma schema som IOS.

Iphone- och Ipad-modeller som lär gå ur tiden

Apple är bransch­ledande när det gäller underhåll av mobil­operativ­system. Dagens version av IOS (IOS 16) stödjer Iphone-modeller hela vägen tillbaka till Iphone 8 som släpptes hösten 2017. Apple kommer alltså att underhålla Iphone 8 i minst sex år. Varken Iphone 8 eller Iphone X (som presenterades samtidigt) kommer dock att kunna uppgraderas till IOS 17.

Vissa år underhåller Apple de två senaste versionerna av IOS, andra år bara den senaste versionen. Det senaste året har Apple under­hållit både senaste IOS 16 och näst senaste IOS 15. Därigenom har Apple, imponerande nog, hållit Iphone 6s från 2015 säker i närmare åtta år.

Mest sannolikt är att Apple fortsätter underhålla de två senaste IOS-versionerna, vilket i så fall innebär att följande IOS-enheter pensioneras i höst.

  • Iphone 6s-serien
  • Iphone 7-serien
  • Iphone SE (första generationen)
  • Ipad Air (andra generationen)
  • Ipad Mini (fjärde generationen)

Rekommendationer för organisationer

Ifall Apple slutar underhålla dessa Iphone- och Ipad-modeller ska organisationer byta ut dem eller dokumentera ett undantag (CIS 2.2, alla implementations­grupper). Se även ISO 27002 8.8, ISO 27002 8.19 och NIST CSF 1.1 ID-AM.2.

Rekommendationer för privatpersoner

Privatpersoner bör också byta ut enheterna. Historiskt sett har dock risken med att fortsätta använda icke-underhållna IOS-enheter varit låg. Apple har till och med, så sent som i vintras, släppt extra panik­uppdateringar till gamla IOS 12-enheter när Apple har upptäckt att angripare har utnyttjat allvarliga sårbarheter i dessa enheter. För privatpersoner är det därför inte akut att byta ut de berörda enheterna.

Mac-modeller som lär gå ur tiden

Medan Apples underhåll av IOS är lovvärt är Apples underhåll av Mac OS det motsatta. Se exempelvis våra artiklar Apple lämnar nio år gamla Mac-datorer åt sitt öde (från 2020) och Apples oroväckande underhållstrend (från 2022).

Apple har historiskt underhållit de tre senaste versionerna av Mac OS, även om de i fjol bekräftade att de inte garanterar åtgärdande av brister i någon annan version än den absolut senaste versionen (se Apple bekräftar försämrat Mac-underhåll). Det är problematiskt eftersom kommande Mac OS 14 (Sonoma) enbart stöds på datorer från 2018 och senare, med undantag för Imac Pro från 2017.

Av Apples historik att döma har ändå de tre senaste versionerna av Mac OS hållits säkra. Det innebär att det enbart är Mac-modellerna som inte kan uppgraderas till Mac OS 12 (Monterey) som pensioneras i höst.

  • Macbook från 2015
  • Macbook Pro från 2013 och 2014
  • Macbook Air från 2013 och 2014
  • Imac från 2014 och mitten av 2015

Om Apple fortsätter på inslagen bana betyder det att Apple slutar hålla vissa Mac-modeller säkra efter bara åtta år. Hur det är förenligt med Apples miljövärnande företagsprofil är oklart.

Rekommendationer för organisationer

Ifall Apple slutar underhålla dessa Mac-modeller ska organisationer byta ut dem eller dokumentera ett undantag (CIS 2.2, alla implementations­grupper). Se även ISO 27002 8.8, ISO 27002 8.19 och NIST CSF ID-AM.2.

Rekommendationer för privatpersoner

Privatpersoner bör också sluta använda dessa Mac-modeller. Privatpersoner som väljer att fortsätta använda förlegade versioner av Mac OS bör komplettera med ett antivirus (klientskydd) från tredje part och aldrig använda webbläsaren Safari under några som helst omständigheter. Till skillnad från Apple fortsätter Google och Mozilla att underhålla sina respektive webbläsare för ytterligare några äldre versioner av Mac OS. Google håller sin webbläsare säker ett tag till på Mac OS 10.15 och senare. Det gäller även Mozilla som därutöver håller special­versionen Firefox ESR säker på Mac OS 10.12 och senare fram till september 2024.

Denna artikel är publicerad under CC BY 4.0-licens, med undantag för citat och bilder där en annan fotograf är angiven.

Kommentarer

Delta i diskussionen. Logga in med ditt befintliga konto på Nikka Systems Academy eller skapa ett nytt konto helt gratis.

Kommentar