Podd #206: Trasiga sociala medier

Under många år tillhörde Twitter och Reddit en speciell typ av sociala medier. Twitter och Reddit tillät en mängd olika tredjeparts­appar att interagera med innehållet på plattformarna. Twitter utkristalliserade sig med tiden som ett viktigt verktyg för företag och myndigheter att nå ut med information, framförallt i USA.

Under årets första halva förändrades situationen. Både Twitter och Reddit tog bort stödet för tredjeparts­appar. Twitter införde tillfälliga inloggnings­krav och begränsningar på hur många inlägg som användare fick se per dag om de inte betalade för Twitters premiumtjänst Twitter Blue.

Parallellt med införandet av Twitters och Reddits begränsningar har de öppna alternativen Mastodon och Lemmy växt sig starkare. I veckans poddavsnitt pratar Peter och Nikka om huruvida sociala medier såsom Mastodon skulle kunna ta över samhälls­rollen som Twitter en gång hade. Nikka förklarar också de nya IT-säkerhets­relaterade riskerna som Mastodon och andra Activitypub-baserade sociala medier för med sig.

Kapitel i avsnittet

Omtalat i avsnittet

Dessa shownotes finns även hos Bredband2 som podden produceras tillsammans med.

Detta poddavsnitt och dess tillhörande artikel är publicerade under CC BY 4.0-licens, med undantag för citat och bilder där en annan fotograf är angiven.

Kommentarer

Delta i diskussionen. Logga in med ditt befintliga konto på Nikka Systems Academy eller skapa ett nytt konto helt gratis.

Kommentar