Podd #238: Säkra meddelanden blir säkrare

Världens meddelande­tjänster blir allt bättre. Sedan några år tillbaka stödjer alla meddelande­tjänster värda namnet totalsträcks­kryptering (end-to-end-kryptering). Det gör att ingen annan än konversations­parterna kan läsa meddelandena.

I fjol förbättrade meddelande­appen Signal det underliggande protokollet så att meddelandena som vi skickar idag förbli säkra dagen då effektiva kvantdatorer blir verklighet. Den här veckan följde Apple i Signals fotspår när de lanserade en kvantsäker och förbättrad version av Imessage-protokollet. Apple hävdar rent av att deras nya Imessage-protokoll är ännu säkrare än Signals dito.

I veckans meddelande­fokuserade poddavsnitt pratar Peter och Nikka om Apples nya tilltag. De pratar också om hur Signals nya stöd för användarnamn stärker den personliga integriteten och om hur Whatsapp snart börjar fungera med andra meddelande­appar.

Kompletteringar

  • Efter inspelningen av veckans avsnitt bekräftade Politico att det var just den ökända Pegasus-trojanen som hade hittats på minst en av utskotts­medlemmarnas mobiler.
  • Signals VD publicerade en kommentar på Mastodon om Apples stundande övergång till kvantsäker kryptering för Imessage. Signals VD skrev bland annat att de inte hade någon kommentar gällande Apples nivåer för säkerhetsranking.

We don’t have a comment on Apple’s novel hierarchical “levels” framework that they apply in their public-facing materials to rank various cryptographic approaches. We recognize that companies struggle to market and describe these complex technological changes, and that Apple chose this approach in service of such marketing. While we may quibble with their nonstandard ranking methodology, we are delighted to see Apple add more privacy protections.

Meredith Whittaker, 2024-02-22

Kapitel i avsnittet

Omtalat i avsnittet

Detta poddavsnitt och dess tillhörande artikel är publicerade under CC BY 4.0-licens, med undantag för citat och bilder där en annan fotograf är angiven.

Kommentarer

Delta i diskussionen. Logga in med ditt befintliga konto på Nikka Systems Academy eller skapa ett nytt konto helt gratis.

Kommentar