Podd #241: Censurera mera!?

Medborgares fria tillgång till oberoende information hotar makten i totalitära stater. Länder såsom Kina, Ryssland, Egypten, Saudi­arabien och Pakistan nöjer sig därför inte längre med att censurera internet. De försöker också blockera medborgarnas möjligheter att komma åt det fria internet via VPN-tjänster eller via Tor-nätverket.

Säkerhets- och integritets­fokuserade VPN-tjänster, till exempel Mullvad VPN och Proton VPN, har vidtagit motåtgärder. De har bland annat implementerat lösningar som får användarnas VPN-trafik att se ut som vanlig webbtrafik, vilket gör det svårare för övervaknings­regimer att blockera trafiken. Senaste versionen av Tor-webbläsaren har också fått stöd för så kallade webbtunnlar. Webb­tunnlarna gör att samma servrar som driver vanliga webbplatser kan bli hemliga ingångar i Tor-nätverket och därmed vägar ut på ocensurerade internet.

I den fria världen pågår samtidigt en oroväckande trend för ökad censur. I början av mars föreslog Liberalerna att sociala medier ska blockeras för barn efter klockan 23. Två veckor senare, på andra sidan Atlanten, valde världens största porrsajts­leverantör att blockera besökare från Texas i protest mot en ny lag om legitimerings­krav.

Vårdnadshavare kan redan begränsa såväl skärmtid som webbplats­innehåll för sina barn. Både IOS och Android har inbyggda och kostnadsfria funktioner för just detta. Trots det vill politiker lägga ålders­kontrollkrav på webbplats­ägarna. I veckans avsnitt av Bli säker-podden pratar Peter och Nikka om varför det inte bara är en tekniskt vansinnig lösning utan rent av en farlig lösning.  

Kapitel i avsnittet

Omtalat i avsnittet

Detta poddavsnitt och dess tillhörande artikel är publicerade under CC BY 4.0-licens, med undantag för citat och bilder där en annan fotograf är angiven.

Kommentarer

Delta i diskussionen. Logga in med ditt befintliga konto på Nikka Systems Academy eller skapa ett nytt konto helt gratis.

Kommentar