Podd #242: Facebooks regler tillåter bluffannonser

Problemet med bluffannonser på Facebook tar inte slut. Bedragare fortsätter att utnyttja svenska kändisar i annonser för investerings­bedrägerier. Annonserna leder ofta till klonade versioner av populära nyhetssajter. Ibland står till och med den riktiga nyhetssajtens domän i annonsens länktext trots att annonsen i själva verket leder till en falsk webbplats­kopia på en helt annan domän.

Förra veckan lämnade över 500 personer in en stämningsansökan mot Facebook Sweden på grund av att Facebook inte har tagit itu med problemet. Då publicerade Kalla Fakta ett uppföljnings­inslag till granskningen som de gjorde tillsammans med mig i fjol. I uppföljnings­inslaget visade jag hur Facebook har slutat plocka bort uppenbara bluffannonser som jag anmäler.

I veckans poddavsnitt berättar jag och Peter mer om hur bedragarna arbetar. Vi lyfter också några av våra hundratals exempel på bluffannonser som Facebooks annons­granskare säger att inte bryter mot några av deras annonsregler.

Korrigering (2024-03-29): Stämningsansökan har lämnats in mot Facebook Sverige (inte mot Meta och Mark Zuckerberg).

Kapitel i avsnittet

Omtalat i avsnittet

Detta poddavsnitt och dess tillhörande artikel är publicerade under CC BY 4.0-licens, med undantag för citat och bilder där en annan fotograf är angiven.

Kommentarer

Delta i diskussionen. Logga in med ditt befintliga konto på Nikka Systems Academy eller skapa ett nytt konto helt gratis.

Kommentar