Podd #274: Vem kan hacka Iphone?

Företaget Cellebrite har gjort sig kända för sitt mobil­upplåsnings­verktyg. Cellebrite hjälpte bland annat FBI att ta sig in i mobilen som tillhörde skytten som i somras sköt Donald Trump i örat.

Huruvida Cellebrites verktyg kan användas för att komma in i en låst mobil varierar beroende på mobilmodell och operativsystems­version. Äldre operativsystems­versioner har ofta sårbarheter som Cellebrites verktyg kan utnyttja. Detta framgår av läckta kompatibilitets­tabeller som listar vilka mobiler som Cellebrite påstår sig kunna hacka.

Av samma kompatibilitets­tabeller framgår att mobiler är avsevärt bättre skyddade om de inte har låsts upp efter omstart. Cellebrites verktyg har begränsade möjligheter att komma in i mobiler i så kallat BFU-läge (Before First Unlock). I samband med släppet av den senaste IOS-versionen har Apple därför infört en ny säkerhetsfunktion. Om en Iphone lämnas oanvänd i fyra dygn startar den automatiskt om till BFU-läge. Det sätter käppar i hjulet för kriminella som vill stjäla Iphone-mobiler i hopp om att mobilerna ska gå att låsa upp någon gång i framtiden.

I veckans poddavsnitt pratar Peter och Nikka om Apples senaste tilltag. Nikka beklagar sig över felfokuserade kvällstidnings­rubriker som påstår att Apple gör det svårare för polisen att komma in i mobiler. Apple har inte infört säkerhets­funktionen för att låsa ute polisen. Apple har infört funktionen för att skydda hela världens Iphone-användare mot intrång från kriminella aktörer och människorätts­kränkande regimer.

Kapitel i avsnittet

Omtalat i avsnittet

Detta poddavsnitt och dess tillhörande artikel är publicerade under CC BY 4.0-licens, med undantag för citat och bilder där en annan fotograf är angiven.

Kommentarer

Delta i diskussionen. Logga in med ditt befintliga konto på Nikka Systems Academy eller skapa ett nytt konto helt gratis.

Kommentar