Det råder ingen brist på webbläsartillägg. Tilläggsbutikerna från Google, Microsoft, Mozilla och Apple har tillägg som löser det mesta.
Principen med webbläsartillägg har flera fördelar. Webbläsarutvecklarna behöver inte bygga in stöd för varenda liten funktion som användare kan tänkas efterfråga. Användarna kan i stället anpassa vilka specifika funktioner som just de vill ha. Tack vare webbläsartilläggsmodellen kan också tredjepartsutvecklare berika IT-jättarnas webbläsare.
Webbläsartillägg har samtidigt nackdelar, framför allt när det kommer till säkerhet och personlig integritet. I veckans podd pratar Peter och Nikka om tre aktuella problem som orsakas av webbläsartillägg. Det första exemplet är Paypals Honey-tillägg som visade sig ha en synnerligen ljusskygg affärsmodell. Detta avslöjades redan i slutet av förra året men nu i veckan vidtog Google åtgärder.
Det andra exemplet är klonade kopior av populära webbläsartillägg. När användare letar efter ersättare till det populära Ublock Origin-tillägget möts de av Ublock, Ublock Origin Lite, Ublock Origin Pro och Ublock Pro Origin Shield. Bara ett av de nämnda tilläggen är den rätta ersättaren. Minst ett av tilläggen är ett spionprogram.
Det tredje exemplet är polymorfiska webbläsartillägg – en än så länge teoretisk typ av webbläsartillägg som kan lura användaren genom att se ut som ett annat tillägg.
Med anledning detta upprepar Peter och Nikka rekommendationerna om webbläsartillägg.
- Var restriktiv med vilka webbläsartillägg du installerar. Välj enbart webbläsartillägg från utvecklare som du litar på och kontrollera att webbläsartilläggen har många goda recensioner (klonade versioner har sällan hundratals recensioner).
- Se löpande över vilka webbläsartillägg som du har installerat och avinstallera webbläsartilläggen som du inte längre använder.
- Hör efter med IT-avdelningen eller organisationens IT-ansvariga person innan du installerar ett nytt webbläsartillägg på jobbdatorn.
Kapitel i avsnittet
- 00.00 Inledning
- 00.55 Förtydligande av Mozillas finansieringssituation
- 02.13 Meta ställer inte upp på intervju i SVT:s Bedragarnas imperium
- 07.54 Whatsapp lämnar Sverige om krav på bakdörrar införs
- 10.34 RCS-stödet saknas fortfarande på svenska Iphone-mobiler
- 16.03 Svenska mobilnummer går fortfarande att spoofa
- 21.15 Riktigt, riktigt elaka webbläsartillägg
Omtalat i avsnittet
- Mozillas brev om Google-finansieringen
- Andra avsnittet av Uppdrag granskning Bedragarnas imperium
- Sveriges Radios reportage om ryska Doppelganger
- Emanuel Karlstens reportage om Whatsapps bakdörrsvarning
- Internetstiftelsens rapport Svenskarna och internet
- Teknikveckans artikel om svenska operatörers RCS-stöd för Iphone
- Säkerhetskollens artikel om fortsatta spoofing-problem
- Megalags Youtube-video om Honey
- Googles policy-uppdatering för Chrome-webbläsartillägg
- Artikeln om slutet för Ublock Origin i Chrome
- Poddavsnittet om Manifest v3-tillägg
- Raymond Hills analys av Ublock Origin Pro
Kommentarer
Delta i diskussionen. Logga in med ditt befintliga konto på Nikka Systems Academy eller skapa ett nytt konto helt gratis.