Podd #303: Rädda filer från kraschade hårddiskar

Rapparen Timbuktus låt ”Resten av ditt liv” handlar om hur illa sångens huvudfigur tycker om sin förra flickvän. Låten avslutas med en lista över alla möjliga obehagligheter som han hoppas att ex-flickvännen råkar ut för. Efter att musiken tystnat fyller Timbuktu på med den komiskt framställt värsta förhoppningen: ”och må dina hårddiskar för evigt alltid krascha”.

Utan ordentliga säkerhetskopierings­rutiner kan en hårddiskkrasch leda till att data går förlorad. I vissa fall finns det dock möjlighet att rädda alla eller delar av filerna genom att skicka in den kraschade hårddisken till en dataräddnings­tjänst. I Norden är Ibas Ontrack ett av de ledande företagen inom dataräddning, och i veckans poddavsnitt gästas Nikka av deras representant Åke Ljungqvist.

Åke Ljungqvist är ett välbekant namn i branschkretsar efter att han har arbetat med dataräddning i över 25 år. I veckans poddavsnitt berättar han om sina erfarenheter kring dataräddning, när sådan är möjligt och vad som i så fall krävs. Han berättar också om vad företag bör tänka på när de kasserar uttjänt elektronik så att ingen obehörig ska kunna återskapa filer från företagets förbrukade lagringsenheter.

Kapitel i avsnittet

Omtalat i avsnittet

Detta poddavsnitt och dess tillhörande artikel är publicerade under CC BY 4.0-licens, med undantag för citat och bilder där en annan fotograf är angiven.

Kommentarer

Delta i diskussionen. Logga in med ditt befintliga konto på Nikka Systems Academy eller skapa ett nytt konto helt gratis.

  1. Pierre Willén

    Vad gäller SSD/NVME-enheter lär väl Secure Erase (nollställer alla datablock) duga fint?
    Tar endast sekunder och kräver ingen tidskrävande överskrivning?
    Ska enheten återanvändas känns det bara som onödigt slitage att skriva över x antal gånger 😊

    1. Åke Ljungqvist

      Säker dataradering går ut på att alla adresserbara sektorer på ett lagringsmedia skrivs över. Det spelar ingen roll med vilket mönster överskrivningen sker. För att vara säker på att så har skett rekommenderar vi alltid att man använder ett för dataradering avsett verktyg som är certifierat av oberoende part samt även gör en verifiering av resultatet efter genomförd radering

      1. Pierre Willén

        Tack för svaret.
        Förtydligar frågan lite: Är överskrivning med ny data, en eller flera gånger, verkligen nödvändig när det för SSD/NVME-enheter finns inbyggt stöd för säker radering av data?
        Block erase-funktionen beskrivs ganska bra nedan:
        “Block erase (also referred to as “secure erase” and by other names, depending on the implementation) is an ATA command that tells the SSD’s controller to apply an erase voltage. The voltage is applied to all NAND cells of the device; that includes blocks that are assigned to garbage collection and other functions. ”
        Mer finns att läsa här: https://datarecovery.com/rd/block-erase-ssd/
        Tack för ett intressant avsnitt!

Kommentar