Lås upp Macen med Apple Watch

Igår pratade vi om vikten av att låsa datorn när vi lämnar den obevakad. Vi konstaterade att det numera är lika lätt att låsa en Mac som att låsa en Windows-dator. För att vi ska orka låsa våra datorer är det samtidigt viktigt att de är lätta att låsa upp. I Mac-sammanhang kan Apple Watch hjälpa oss med det.

Moderna Macar kan låsas upp av att ägarens Apple Watch kommer i närheten. För att det ska fungera måste Macen köra Mac OS Sierra eller High Sierra samt ha Bluetooth och wifi aktiverat. Macen och Apple Watchen måste också vara kopplade till samma Apple-konto.

Själva funktionen aktiveras genom att öppna Systeminställningar, klicka på Säkerhet och integritet och kryssa i Tillåt Apple Watch att låsa upp datorn.

Dialogruta för att aktivera upplåsning av Mac med Apple Watch
Kryssa i “Tillåt Apple Watch att låsa upp datorn” för att aktivera funktionen.

Precis som vanligt går förenklande lösningar som denna en balansgång mellan användarvänlighet och säkerhet. Det är säkrare att använda ett långt lösenord än att låsa upp Macen genom klockans närhet. Samtidigt är det många som struntar i att låsa sina Macar om de tvingas ange långa lösenord när de kommer tillbaka, vilket gör att säkerheten de facto höjs av en lösning som denna. Huruvida lösningen är lämplig beror hur Macen används. Det är inget jag skulle använda till en systemadministrationsdator, men det räcker helt klart till bloggdatorn på kontoret.

Säkerheten

Apple har också tänkt till när de byggde upplåsningsfunktionen. För att den ska kunna användas måste klockan skyddas av en Pin-kod. Den Pin-koden behöver ägaren ange på nytt varje gång hen har tagit av sig klockan. Annars låser inte klockan upp Macen. Det går alltså inte att stjäla klockan och låsa upp en Mac därigenom. Varje gång Macen låses upp skickas också en notis till klockan så att ägaren blir medveten om att Macen nu är olåst.

I bilsammanhang är närhetsbaserad upplåsning ett stort problem. Tjuvar kan repetera signalen från trådlösa bilnycklar så att de kan låsa upp bilar på längre avstånd än vad som är tänkt (se demonstrationsvideo).

Detta problem hade Apple i åtanke när de byggde lösningen. Det berättade Apples mjukvaruchef Craig Federighi i en intervju med John Gruber i podden The Talk Show. Lösningen tar hänsyn till hur lång tid det tar för signalen att gå mellan Macen och klockan, vilket enligt Federighi förhindrar just denna typ av repetitionsattack.

Tips! Du kan se om din Mac är kompatibel med autoupplåsning genom att följa instruktionerna på Apples webbplats.

Kommentarer

Delta i diskussionen. Logga in med ditt befintliga konto på Nikka Systems Academy eller skapa ett nytt konto helt gratis.

Kommentar