Oneplus utlovar säkerhetsuppdateringar

Ett av de största säkerhetsproblemen på Android-plattformen är mobiltillverkarnas ovilja att underhålla sina mobiler med säkerhetsuppdateringar. Det är huvudanledningen till att vi på Nikka Systems enbart rekommenderar mobiler som finns på Googles lista Android Enterprise Recommended, något vi har rapporterat om tidigare.

Bättre säkerhet från Oneplus

Något vi också rapporterat om tidigare är säkerhetsbrister i mobiler från Oneplus. Det är därför glädjande att se Oneplus publicera en policy för funktions- och säkerhetsuppdateringar. En sådan policy borde faktiskt alla seriösa mobiltillverkare tillhandahålla!

Oneplus 3-, 3T-, 5-, 5T- och 6-mobilerna kommer att underhållas med funktionsuppdateringar (inkl. nya versioner av Android) under två år från lanseringsdagen. De kommer också att få säkerhetsuppdateringar under ytterligare ett år (d.v.s. under totalt tre år efter lanseringsdagen). Denna policy är publicerad på Oneplus officiella forum.

En utfästelse som denna är glädjande ur säkerhetssynpunkt, och den är faktiskt bättre är vad många andra mobiltillverkare lovar. Policyn är dock inte tillräckligt bra för att vare sig vi eller Google ska kunna rekommendera en Oneplus-mobil som arbetstelefon. Oneplus skriver nämligen att de kommer att rulla ut säkerhetsuppdateringar varannan månad i stället för varje månad som är Googles rekommendation. De skriver inte heller något om hur lång tid det kan gå mellan att Google släpper en säkerhetsuppdatering och att de har rullat ut den på alla berörda mobiler.

På grund av detta kan vi inte heller rekommendera Oneplus-modeller som privatmobil. Vi konstaterar samtidigt att det finns mycket värre val på marknaden än Oneplus-modeller. Vi vill därför inte uttryckligen avråda från Oneplus-mobiler. Många privatpersoner har inte lika höga säkerhetskrav som företag måste ha. Nu har Oneplus ändå visat var de står och gjort det möjligt för privatpersoner att väga in Oneplus uppdateringsåtaganden när de väljer mobil. Det ska Oneplus ha cred för.

Imorgon (på tisdag med anledning av extrainsatt artikel på måndag) återkommer vi med tips på en mobil som utmanar Oneplus flaggskepp med lite lägre prestanda och mycket lägre pris. Den mobilen överträffar också Oneplus ur ett säkerhetsperspektiv.

Uppdatering 2018-07-03: Läs Nokia är nya Nexus.

Kommentarer

Delta i diskussionen. Logga in med ditt befintliga konto på Nikka Systems Academy eller skapa ett nytt konto helt gratis.

Kommentar