Nokia är nya Nexus

Obs! Denna rekommendation är tillbakadragen på grund av upptäckta systematiska brister hos HMD Global. Artikeln förblir publicerad av arkiveringsskäl.

I förrgår skrev vi om Oneplus nya policy för säkerhetsuppdateringar. Även om den policyn inte är tillräckligt bra för att uppfylla våra och Googles krav för företagsanpassade mobiler (Android Enterprise Recommended) är den ett välkommet steg i rätt riktning. Mobiltillverkarnas ovilja att underhålla sina mobiler med säkerhetsuppdateringar är annars ett av de största säkerhetsproblemen på Android-plattformen.

Helt rätt från Nokia

I den föregående artikeln utlovade vi att återkomma med tips på en mobil som utmanar Oneplus 6 med lite lägre prestanda och mycket lägre pris. Mobilen vi hade i åtanke är Nokias nysläppta mellansegmentsmobil Nokia 7 Plus. Den har nästan allt vi kan förvänta oss av en 2018-mobil och kostar samtidigt bara 4000 kr.

Oneplus 6 har ett kraftfullare systemchip, mer RAM-minne och överlag mer påkostade komponenter. Det motiverar helt klart de två extra tusenlapparna som Oneplus mobil kostar. Nokia har valt att bygga en liknande mobil men nöjde sig med komponenter ur det övre mellansegmentet. Nokia 7 Plus kan därför inte utklassa Oneplus 6 på någon enskild punkt, men hamnar samtidigt aldrig långt efter.

Det är därför inte konstigt att kritikerna rosar Nokias nya mobil. Se exempelvis dessa omdömen på Prisjakt, recensionerna från M3, Mobil och Swedroid samt videorecensionen från Teknik med Ewenson.

Anledningen till att vi gillar Nokia 7 Plus lite extra är att den tillhör Googles Android One-program. Det innebär att den kör Googles egen version av Android, får regelbundna säkerhetsuppdateringar samt två år av funktionsuppdateringar. Nokia 7 Plus finns självfallet även på Googles lista över mobiler som är lämpliga att använda i företagssammanhang (Android Enterprise Recommended).

Nokia är nya Nexus

Nokia 7 Plus känns som det närmsta vi kommer mobilerna ur den numera nedlagda Nexus-serien (mobiler som Google släppte tillsammans med partnertillverkare). Nexus-mobilerna hade också mjukvara direkt från Google, prestanda ur det övre mellansegmentet och en attraktiv prislapp. Den kombinationen har varit saknad på den svenska marknaden då de ersättande Pixel-mobilerna lämnar betydligt större hål i plånboken. Pixel-mobilerna är dessutom svåra att få tag i från svenska återförsäljare. Nokia 7 Plus är kort och gott ett välkommet tillskott och ett utmärkt val på många företag med Android-mobiler.

Kommentarer

Delta i diskussionen. Logga in med ditt befintliga konto på Nikka Systems Academy eller skapa ett nytt konto helt gratis.

Kommentar