Säpo varnar för IT-säkerhetsrisker i Almedalen

Nu pågår den årliga politikerveckan i Almedalen. Säkerhetspådraget är stort i och med att vi aldrig annars samlar Sveriges politiker och makthavare på ett så koncentrerat sätt. För Säpo är politikerveckan i Almedalen årets största planerade insats.

Igår gick Säpo ut med en IT-säkerhetsvarning till alla som visas i Almedalen. Varningen i sin helhet finns publicerad på Säpos webbsida. I den framhäver Säpo bland annat följande rekommendationer.

  • Undvika öppna offentliga nätverk (wifi).
  • Ladda bara din mobil med egen eller betrodd laddare.
  • Lämna mobiler och liknande utanför lokaler där känslig information diskuteras.
  • För känsliga samtal i en miljö du har kontroll över.

Detta är fyra mycket goda råd. Ifall du måste ansluta till ett publikt wifi-nät är det av högsta vikt att du använder en VPN-tunnel för att kryptera din trafik. Ha gärna med dig en extra powerbank så slipper du använda en laddare som du inte kan lita till fullo på. Tänk på att även inbyggda USB-laddarportar som sitter på hotellrum och i konferensrum är riskabla att använda.

Vi vill också komplettera listan med följande fem råd.

  • Lås alltid din dator så fort du lämnar den. Det finns kortkommandon för detta i både Windows (Windows-tangenten + L) och Mac OS (Shift + Kommando + Q).
  • Aktivera automatiskt skärmlås på datorn så att den låser sig automatiskt efter ett fåtal minuters inaktivitet.
  • Säkerställ att din dator är krypterad (d.v.s. att Bitlocker är aktiverat i Windows eller Filevault är aktiverat i Mac OS). Om din dator blir stulen kommer tjuven annars åt filerna som ligger på den.
  • Låt ingen utomstående koppla in USB-minnen in i din dator (och ta inte emot reklam-USB-minnen).
  • Undvik att själv lagra känslig information på USB-minnen. Kryptera alltid USB-minnen om sådana ändå måste användas.

Ta IT-säkerhetsriskerna på allvar. Underrätta den som ansvarar för IT-säkerheten på ditt företag eller din organisation vid minsta misstanke om infektion.

Tips! Om du är osäker på vad du bör göra kan du få hjälp av Sveriges samlade IT-säkerhetselit i Facebook-gruppen Säkerhetsbubblan. Vi finns där för att svara på dina frågor.

Kommentarer

Delta i diskussionen. Logga in med ditt befintliga konto på Nikka Systems Academy eller skapa ett nytt konto helt gratis.

Kommentar