Nya bluff-SMS lurar med Iphone X (fast bilden visar en Iphone 8).

Nya bluff-SMS från ”Elgiganten”

Som vi tidigare rapporterat om är Elgiganten en attraktiv måltavla för bluffmakare. Nu skickar bedragare ut SMS där det står att Elgiganten firar födelsedag och att de därför erbjuder på 30 stycken Iphone X helt gratis. Som avsändare står mycket riktigt Elgiganten, men den som skickar ett SMS kan själv välja vad som ska stå där. Det går alltså aldrig att lita på att ett SMS kommer från den påstådda avsändaren.

Bluff-SMS:et (länkar maskerade)
Bluff-SMS:et (länkar maskerade)

Själva bluffen påminner mycket som SF-bio-bluffen som vi rapporterade om i januari. I meddelandet finns en länk som leder till en webbplats där det står att vi har fått en gratis Iphone X. Vi behöver bara välja vilken speditör vi vill få den levererad med. DHL är billigast. För en DHL-leverans behöver vi enbart betala 29 kronor!

Bluffmakarna låter oss välja fraktalternativ.
Bluffmakarna låter oss välja fraktalternativ.

Dessa 29 kronor är i själva verket ingen fraktkostnad, och någon gratis Iphone X är det inte tal om. Ifall vi betalar dessa 29 kronor köper vi i stället en lott där vi är med och tävlar om en Iphone X. Till lotten hör ett abonnemang som kostar 65 euro i månaden. Detta framgår i det finstilta, vilket är ett snillrikt sätt för bedragarna hoppa genom lagmässiga loopar. Genom detta stjäl de inte några pengar – de sprider falsk marknadsföring.

I SMS:et har bedragarna snällt nog lagt med en länk för att sluta prenumerera på meddelanden. Vi som mottagare bör varken klicka på den länken eller erbjudandelänken. Båda dessa länkar är kortlänkar med kopplade ID:n. Klickar vi på någon av länkarna bekräftar vi för bedragarna att SMS:et har kommit fram till en faktisk person (vilket gör våra telefonnummer mer attraktiva att skicka bluff-SMS till).

Elgiganten är medvetna om den pågående bluffkampanjen och varnar för den på sin webbplats. Bluffmakarna verkar däremot inte vara medvetna om skillnaden mellan en Iphone 8 och en Iphone X (se skärmdumpen från deras bluffsida).

Dela på facebook
Dela på Facebook
Dela på twitter
Dela på Twitter
Dela på linkedin
Dela på Linkedin
Dela på email
Tipsa via e-post

Lämna en kommentar

Fler Bli säker-nyheter

Hand som håller sociala medier.

Skydda företagets sociala medier

I veckans poddavsnitt berättar Tess och Nikka hur du ser till att ingen kan kapa företagets sociala medier. Fem enkla tips håller företaget säkert.

Twitter-klistermärken

Skydda företagets Twitter-konto

De svenska Socialdemokraterna har fått sitt Twitter-konto kapat. Så skyddar du ditt och ditt företags Twitter-konto för att aldrig hamna i samma situation.