Karl Emil Nikka suckar över dåliga lösenord.

Årets sämsta lösenord

För åttonde året i rad har det amerikanska säkerhetsföretaget Splashdata analyserat vilka lösenord som används mest. Dessa lösenord är inte bara de populäraste. De är också per definition de sämsta, eftersom det är dessa lösenord som angripare troligtvis testar först.

Årets sämsta lösenord 2019.

De tio sämsta lösenorden

Lösenordet som användes mest under 2018 (och därför är sämst att ha 2019) var sifferkombinationen 123456. Det lösenordet har hållit förstaplatsen sedan 2014 då det puttade ned password till sin nuvarande andraplats.

  1. 123456
  2. password
  3. 123456789
  4. 12345678
  5. 12345
  6. 1111111
  7. 234567
  8. sunshine
  9. qwerty
  10. iloveyou

Tio-topplistan bjuder inte på några direkta överraskningar. Den enda nyheten är sunshine som inte ens fanns med bland de 50 vanligaste lösenorden 2017. Längre ned på listan hittas andra intressanta nykomlingar, till exempel donald (vars närvaro på listan lätt kan förklaras).

Se hela listan med de 100 mest använda lösenorden på Splashdatas webbplats. Om du använder något av dessa lösenord bör du omedelbart byta det. Läs mer om goda lösenordsvanor i Bli säker-boken.

Varifrån kommer datan?

Årets lista är sammanställd av data som Splashdata har kommit över genom olika lösenordsläckor. I ett pressmeddelande skriver de att de har analyserat över fem miljoner lösenord för årets sammanställning. Merparten av de läckta lösenorden kommer från användare i Nordamerika och Västeuropa, vilket förklarar varför så många engelska ord förekommer.

Splashdata har medvetet rensat bort lösenord som kommer från porrsidor. Vi misstänker att Splashdata även har tvättat bort könsord och sexuttryck från listan, eftersom vi från andra sammanställningar vet att sådana är vanligt förekommande lösenordsval.

Dela på facebook
Dela på Facebook
Dela på twitter
Dela på Twitter
Dela på linkedin
Dela på Linkedin
Dela på email
Tipsa via e-post

Lämna en kommentar

Fler Bli säker-nyheter

Inkognitoläge i Google Chrome

Inkognitoläget i webbläsaren

Tess frågade sina vänner varför de använder webbläsarens inkognitoläge. Har vännerna rätt uppfattning om inkognitolägets funktion? Lyssna på veckans podd.