Lyssna och lär – poddar om IT-säkerhet

Det råder inga tvivel om att poddformatet har fått en renässans. Spotify storsatsar på poddar och Sveriges radios lyssnarskara byter FM-radion mot poddspelaren. Detta rapporterade bland annat Mediepodden om i avsnittet ”Kris för P3 som tappat 38 % av lyssnarna”.

Svenska poddlyssnare som gillar IT-säkerhet är lyckligt lottade. Vi har nämligen inte mindre än fyra svenska poddar som behandlar ämnet från endera vinkeln. Detta rapporterade vi också om i somras (Tre svenska poddar om IT-säkerhet), men sedan dess har utbudet förändrats något. Vi har inte minst lanserat vår egen utlovade podd.

Dagens poddutbud består av följande poddar. Den huvudsakliga målgruppen som står inom parentes är satt enligt undertecknads (Karl Emil Nikkas) bedömning och utvecklas närmare längre fram i artikeln.

  • Säkerhetspodcasten (för IT-säkerhetsbranschen)
  • Säkerhetssnack (för IT-avdelningen)
  • IT-säkerhetspodden (för alla IT-säkerhetsintresserade)
  • Bli säker-podden (för medarbetare och privatpersoner)

Samtliga fyra poddar finns i alla de stora poddspelarna och på Spotify. Prenumerera gärna på dina favoriter med till exempel Apple Podcasts (Itunes) eller Pocketcasts, så laddas nya avsnitt ned automatiskt så fort de släpps. På Apple Podcasts kan du också recensera poddarna.

Säkerhetspodcasten

Säkerhetspodcasten var Sveriges första podd om IT-säkerhet. Bakom mikrofonerna sitter medarbetare från bland annat IT-säkerhetsföretaget Assured som också är en av sponsorerna. De har hittills släppt imponerande 145 avsnitt i en veckolig utgivningstakt (ibland med uppehåll). Podden vänder sig framförallt till alla som jobbar i IT-säkerhetsbranschen eller blir direkt berörda av den.

Säkerhetspodcasten har också Robin von Post som en flygande reporter. Han spelar in intressanta intervjuer med talarna på några av Sveriges främsta IT-säkerhetskonferenser. Under de kommande veckorna kan du bland annat lyssna på intervjuer med talarna från CS3 STHLM-konferensen (en konferens som fokuserar på säkerhet i integrerade styrsystem).

Säkerhetssnack

Säkerhetssnack är en podd från finska F-secure. Den drivs av Olle Segerdahl och Christoffer Jerkeby som båda arbetar på den finska säkerhetsleverantören. Trots den täta kopplingen till F-secure känns inte podden på något vis som förtäckt reklam. Olle och Christoffer lyfter aktuella händelser och går på djupet när så känns lämpligt.

Säkerhetssnack är framförallt en podd som alla som jobbar med IT-drift och IT-administration bör lyssna på. Ämnena som podden lyfter är sådana som alla organisationers IT-avdelningar bör vara medvetna om. Podden kommer ut varannan vecka och håller genomgående hög kvalitet.

IT-säkerhetspodden

IT-säkerhetspodden fanns också med i förra artikeln, men podden som idag bär det namnet är en helt annan podd. När vi skrev om podden i fjol var det en podd som Cisco Sverige försökte sig på att starta. De släppte tre avsnitt och sedan dess har det varit knäpptyst i etern från deras sida.

Dagens IT-säkerhetspodden är en helt annan (och har ingen koppling till Cisco Sverige). Den drivs av Mattias Jadesköld och Erik Zalitis som båda jobbar på Zetup. Tillsammans avhandlar de varje söndag ett nytt IT-säkerhetsämne med en sällan skådad pedagogik. Deras 15:e avsnitt om kryptering (från Sparta till nu) håller Sveriges Radio-kvalitet. Det märks att de gör sin research och att de anstränger sig för att på ett pedagogiskt sätt förklara hur allt fungerar.

Mattias och Erik intervjuar även intressanta personer från IT-säkerhetsbranschen. Hittills har de bland annat träffat Anne-Marie Eklund Löwinder (säkerhetschef på Internetstiftelsen) och Åsa Schwarz (författare till ”De sju nycklarna” och Årets säkerhetsprofil 2017).

Bli säker-podden

Den senaste svenskspråkiga podden om IT-säkerhet är vår egen Bli säker-podd. I somras skrev vi att den skulle lanseras under hösten, men det blev förskjutet till årsskiftet. Nu rullar podden på med ett nytt avsnitt varje fredagsmorgon.

Podden produceras i ett samarbete mellan oss och internetoperatören Bredband2. Precis som Bli säker-boken, vänder sig podden främst till den vardagliga slutanvändaren. Om F-secures Säkerhetssnack vänder sig till alla som jobbar på IT-avdelningen, vänder sig Bli säker-podden till alla som IT-avdelningen ansvarar för att hjälpa. Eftersom våra privat- och arbetsliv blir alltmer sammanflätade lyfter vi ämnen som berör IT-säkerheten på såväl fritid som arbetstid. Det hittills omfattat allt från säker lösenordshantering till blufftävlingar på Facebook.

Kommentarer

Delta i diskussionen. Logga in med ditt befintliga konto på Nikka Systems Academy eller skapa ett nytt konto helt gratis.

Kommentar