Tre svenska poddar om IT-säkerhet

Obs! Denna artikel finns i en nyare version. Läs i stället “Lyssna och lär – poddar om IT-säkerhet“. Denna artikel finns kvar av arkivskäl.

Visste du att vi i Sverige är bortskämda med hela tre poddar om IT-säkerhet? Passa på att förgylla semestern med intressanta avsnitt av Säkerhetspodcasten, Säkerhetssnack och IT-säkerhetspodden.

Säkerhetspodcasten Säkerhetspodcasten

Säkerhetspodcasten är den riktiga långköraren bland svenskspråkiga poddar. Teamet bakom började podda redan 2012 och har sedan dess hunnit ge ut 130 avsnitt! Bakom mikrofonerna sitter medarbetare från bland annat IT-säkerhetsföretaget Assured som också är en av sponsorerna. Podden vänder sig framförallt till alla som jobbar i IT-säkerhetsbranschen eller blir direkt berörda av den. De tekniska ämnena brukar behandlas något djupare än i de två andra poddarna på denna lista.

Säkerhetspodcasten har gästats av bland annat Jonas Lejon (Kryptera.se) som Nikka Systems driver Säkerhetsbubblan tillsammans med. Podden har också återkommande inslag från säkerhetsmässor och -konferenser där Robin von Post agerar flygande reporter.

Du kan prenumerera på Säkerhetspodcasten med valfri poddapp och följa Säkerhetspodcasten på Facebook eller Twitter. Om du ägnar sommaren åt att lyssna på Åsa Schwartz thriller De 7 nycklarna (boken som vi skickade till alla riksdagsledamöter) hittar du också en shout-out till Säkerhetspodcasten däri.

SäkerhetssnackSäkerhetssnack

I fjol lanserade finska F-secure en egen, svenskspråkig podd. Den drivs av Olle Segerdahl och Christoffer Jerkeby som båda arbetar på den finska säkerhetsleverantören. De gör ett mycket bra jobb med att rapportera om aktuella händelser i IT-säkerhetsvärlden. Podden kommer till sitt esse när Olle och Christoffer pratar om hur de handgripligen arbetar med att lösa vanligt förekommande säkerhetsproblem. De gör det på ett intressant sätt och utan att podden känns som en reklam för F-secure. Den är väl värd att lyssna på för alla som arbetar med IT-säkerhetsfrågor och IT-drift.

F-secure har även en nystartad, engelskspråkig podd som spelas in från det finska kontoret (Cyber Security Sauna). Du kan prenumerera på båda poddarna med valfri poddapp och följa Säkerhetssnack på Twitter.

IT-säkerhetspoddenIT-säkerhetspodden

Den nyaste, svenskspråkiga IT-säkerhetspodden kommer från nätverksjätten Cisco. Den drivs av två poddare som går under pseudonymerna Itchy och Scratchy (inspirerat av The Simpsons). Tanken är enligt dem själva att angripa IT-säkerhetsfrågorna ur ett “katt och råtta-perspektiv”. Podden är helt ny så de har bara hunnit ge ut två avsnitt, vilka var intressanta och lyssningsvärda.

Cisco har tyvärr inte publicerat podden på de stora poddradiotjänsterna. Den ligger än så länge enbart på Soundcloud.

Bli säker-podden (kommande)

Framåt hösten kommer det svenska utbudet förhoppningsvis berikas med ytterligare en podd: Bli säker-podden. Undertecknad har nämligen för avsikt att komplettera den kommande Bli säker-boken med en podd som specialiserar sig på säkerhetsfrågor för slutanvändare. Prenumerera på vårt nyhetsbrev så missar du inte när den drar igång.

Fler IT-säkerhetspoddar

Internationellt sett finns massvis av poddar om IT-säkerhet. Ifall de tre svenska poddarna inte räcker för att mätta din poddhunger rekommenderar undertecknad Security Now med Steve Gibson. Det är podden som för snart tio år sedan ledde in mig på IT-säkerhetsbanan. Smashing Security är också en personlig favorit. Den tillhör de lite mer lättlyssnade IT-säkerhetspoddarna medan Security Now är mer av en veckolig tvåtimmarsföreläsning om aktuella IT-säkerhetsämnen.

Glad, säker sommar!

Kommentarer

Delta i diskussionen. Logga in med ditt befintliga konto på Nikka Systems Academy eller skapa ett nytt konto helt gratis.

Kommentar