Ta ut SIM-kortet om du inte kan ringa 112

Störningar hos mobiloperatören Tele2 har fått stora konsekvenser för det svenska samhället. Det är svårt att komma fram till företag och vårdcentraler. Sveriges radio fick ställa in morgonens debattprogram Ring P1 eftersom de inte kunde ta emot samtalen. Värst av allt är att Tele2-kunder har svårt att nå nödnumret 112. Detta framgår av Sveriges radios extrasändning.  

SOS Alarm har gått ut på Twitter med uppmaningen att, vid problem, ta ut SIM-kortet ur mobilen. Detta är en god rekommendation. Alla operatörers nät släpper fram samtal till nödnumret och om mobilen inte har ett SIM-kort kan den koppla upp sig via alla nät som har täckning.

Tyvärr är det inte helt enkelt att ta ut SIM-kortet ur moderna mobiler. Nästan alla mobiler förlitar sig på en SIM-kortssläde som endast kan matas ut med ett dedikerat verktyg. I en nödsituation går det att mata ut SIM-kortssläden med:

  • ett gem
  • en avklippt nål (för att göra den mindre spetsig)
  • ett grovt häftklammer.

Verktyg säljs också av flera svenska elektronikkedjor, till exempel Kjell & Company . Sådana går att fästa på nyckelringen så att de alltid finns lättillgängliga.

Kommentarer

Delta i diskussionen. Logga in med ditt befintliga konto på Nikka Systems Academy eller skapa ett nytt konto helt gratis.

Kommentar