Skicka stora filer – gratis och säkert

Uppdatering 2020-09-19: Firefox Send är nedlagt. Läs mer i Firefox Send kom aldrig tillbaka.

Förr eller senare behöver vi alla skicka stora filer. Vi rekommenderar att, i största möjliga utsträckning, undvika att skicka filer och i stället dela dem via gemensamma fillagringstjänster. Det är tyvärr inte alltid praktiskt och även undertecknad tvingas ibland att skicka enskilda filer. Då finns lyckligtvis en gratis och säker tjänst att använda: Firefox Send.

Som namnet antyder kommer Firefox Send-tjänsten från samma skapare som ligger bakom Firefox-webbläsaren (det vill säga Mozilla). Tjänsten fungerar i alla moderna webbläsare och har även en tillhörande Android-app i betastadiet.

Firefox Send lanserades i skarp version tidigare i år och är väl värd att sprida kännedom om. Tjänsten är extra aktuell att tipsa om just nu eftersom dess konkurrent Wetransfer rapporterade om en incident förra veckan. Wetransfer hade råkat skicka delningslänkar till fel e-postmottagare.

Lätt och säker delning

Firefox Send är en synnerligen lättanvänd och användarvänlig tjänst. När vi vill skicka en fil behöver vi bara gå till Firefox Sends webbplats och släppa filen i uppladdningsfönstret. Tjänsten kräver ingen inloggning och så fort filen är uppladdad visas en delningslänk som vi skickar till mottagaren på lämpligt vis.

Firefox Sends filuppladdningsfönster
Vi kan ladda upp filer till Firefox Send direkt i valfri webbläsare.

Det som gör Firefox Send-tjänsten säker är faktumet att den alltid använder end-to-end-kryptering (läs mer i Bli säker-boken). Filen krypteras automatiskt i vår webbläsare när den laddas upp till Firefox Send-tjänsten och den dekrypteras på motsvarande vis när mottagaren laddar ned den. Det innebär att filen är skyddad hela vägen och att inte ens Mozilla, som upplåter serverutrymmet för filen, kan se vad den innehåller. Firefox Send krypterar till och med filens metadata för att inte riskera att läcka känslig information. Hela processen finns dokumenterad på Github.

Uppladdnings- och krypteringsprocessen kräver inga webbläsartillägg eller specialprogram. Vi behöver inte ens krångla med krypteringsnycklar då all information som krävs för dekryptering finns i länkadressen som tjänsten genererar. Eftersom webbadresser har en tendens att läcka i loggar kan vi, om vi vill, höja säkerheten ytterligare genom att ange ett åtkomstlösenord. Då måste mottagaren autentisera sig med samma lösenord för att få rätt att ladda ned vår krypterade fil.

Firefox Sends lösenordsinställning
Vi kan lägga till ett åtkomstlösenord för att höja säkerheten ytterligare.

Firefox Send ersätter inte molnlagring

Firefox Send är inte tänkt att ersätta molnlagring. Tjänsten är endast gjord för att överföra filer via en mellanlagrande server. Filerna lagras alltså inte permanent i molnet. Detta gör tjänsten rimlig att tillhandahålla kostnadsfritt för en stiftelse- och donationsfinansierad organisation som Mozilla.

Tjänsten låter oss ladda upp filer på upp till 1 GB. Ifall vi loggar in med vårt kostnadsfria Firefox-konto höjs filstorleksgränsen till 2,5 GB. Vår avsedda mottagare behöver oavsett vad aldrig logga in för att ladda ned filen. Vi kan också ställa in hur länge filen ska ligga tillgänglig på Mozilla servrar, från fem minuter upp till sju dagar.

Rekommenderad tjänst

Firefox Send är en utmärkt tjänst för simpel filöverföring. Den kostar inget, bygger på en säker grund och har en pålitlig utgivare. Den omnämns inte i Bli säker-boken eftersom tjänsten vid bokens pressläggning var i ett experimentellt stadie. Sedan i mars är tjänsten skarpt lanserad och förtjänar utan tvekan vår varmaste rekommendation.

Kommentarer

Delta i diskussionen. Logga in med ditt befintliga konto på Nikka Systems Academy eller skapa ett nytt konto helt gratis.

Kommentar