Firefox Send kom aldrig tillbaka

Förra sommaren hyllade vi Mozillas filöverföringstjänst Firefox Send. Via den webbtjänsten kunde vem som helst skicka filer på upp till 1 GB (1 000 MB) helt kostnadsfritt och utan behov av att installera något program på datorn. Bäst av allt var lösningens säkerhets- och integritetsfokus. Filerna skickades end-to-end-krypterade, så att inte ens Mozilla kunde se innehållet i dem. Det gick till och med att skicka filer helt anonymt eftersom Firefox Send inte krävde någon kontoregistrering.

Värnandet om integriteten bidrog tyvärr också till tjänstens fall. I juli stängde Mozilla tillfälligt av tjänsten på grund av att den missbrukades. Skadeprogramsspridare hade börjat använda den för att lägga skadeprogram på en trovärdig domän (Firefox egen) och Mozilla kunde inte göra något för att förhindra det. Utan möjligheten att dekryptera filerna kunde de inte heller detektera skadeprogrammen.

Firefox Send visar att tjänsten inte är tillgänglig.
Firefox Send stängdes tillfälligt i somras.

Dödsstöten för Firefox Send

Förra månaden berättade Mozilla att de behövde anpassa kostymen efter rådande förutsättningar. Cirka 250 anställda skulle tvingas lämna (läs mer hos Mozilla). Mozilla aviserade samtidigt att deras fokus skulle skifta. Nu vet vi vad dessa omfokuseringar innebär: bland annat att Firefox Send inte kommer tillbaka.

Firefox Send was a promising tool for encrypted file sharing. Send garnered good reach, a loyal audience, and real signs of value throughout its life.  Unfortunately, some abusive users were beginning to use Send to ship malware and conduct spear phishing attacks. /—/ In the intervening period, as we weighed the cost of our overall portfolio and strategic focus, we made the decision not to relaunch the service. Because the service is already offline, no major changes in status are expected.

Ur Mozillas officiella blogginlägg

Alternativ till Firefox Send

Det finns många liknande lösningar för filöverföring. Tyvärr känner vi oss inte bekväma med att rekommendera någon av de som vi känner till. Ifall du som läsare har tips på tjänster som fungerar lika säkert som Firefox Send får du gärna tipsa om dessa i kommentarsfältet.

Ett enkelt och gångbart alternativ för alla användare som behöver end-to-end-kryptering är att skicka filerna via Signal. Där går det att skicka filer på upp till 100 MB lika säkert. Båda parterna behöver dock installera Signal-programmet på sina datorer, så det är inte riktigt lika smidigt.

Om ingen end-to-end-kryptering behövs är molntjänster som Onedrive och Google Drive bra alternativ. Där är det i praktiken bara den delande användarens lagringsutrymme som sätter gränsen på hur stora filer som kan delas.

Tips! Vi rekommenderar alltid att använda organisationens molnlagringstjänst för samarbete och interndelning av filer. Vid delning via exempelvis Onedrive eller Google Drive dyker de delade filerna automatiskt upp hos de berättigade personerna, helt utan att någon behöver klicka på länkar i mejl.

Kommentarer

Delta i diskussionen. Logga in med ditt befintliga konto på Nikka Systems Academy eller skapa ett nytt konto helt gratis.

Kommentar