Julis säkerhets­uppdateringar för Mac OS och IOS

Nu har Apple börjat rulla ut en ny uppsättning säkerhetsuppdateringar till sina operativsystem. Den senaste versionen av Mac OS (Mojave) får en kombouppdatering som innehåller allt från Apple News-funktioner till buggfixar och säkerhetsuppdateringar. Kombouppdateringen tar Mac OS till versionsnummer 10.14.6, vilket troligtvis blir den sista uppdateringen av Mac OS före höstens lansering av nästa huvudversion: Mac OS 10.15 (Catalina).

Programuppdatering i Mac OS
Uppdatera Mac OS till version 10.14.6.

Säkerhetsuppdateringar för Mac OS

Säkerhetsuppdateringarna åtgärdar en rad brister, bland annat problemet med zip-arkiv som kan kringgå Mac OS säkerhetsfunktion Gatekeeper (något vi har rapporterat om tidigare). Uppdateringarna är i vanlig ordning tillgängliga för de tre senaste huvudversionerna av Mac OS, från 10.14 (Mojave) tillbaka till 10.12 (Sierra).

Om Apple följer sina tidigare fotspår blir detta dock den sista uppdateringen som släpps för Mac OS 10.12 (Sierra), så alla som fortfarande kör den Mac OS-versionen från 2016 bör förbereda sig för en uppdatering.

Läs mer om säkerhetsuppdateringarna hos Apple.

Säkerhetsuppdateringar för IOS

Apples mobila operativsystem IOS får också ett gäng säkerhetsuppdateringar. De åtgärdar bland annat ett problem med Walkie-talkie-appen som har varit inaktiv de senaste veckorna. Tidigare i somras rapporterade Techcrunch om hur den nämnda appen kunde användas för att tjuvlyssna på andra Iphone-ägare, vilket fick Apple att stänga av appen i väntan på den nu tillgängliga uppdateringen.

Till skillnad från Mac OS underhåller Apple endast den senaste versionen av IOS med säkerhetsuppdateringar. Dagens version, IOS 12, är tillgänglig för alla Iphone-modeller från och med Iphone 5s. Detta lär dock bli den sista uppdateringen av IOS 12 och höstens kommande version av IOS stödjer inte riktigt lika gamla enheter. Följande Iphone- och Ipad-modeller kommer därför att sluta underhållas med säkerhetsuppdateringar från och med i höst (om Apple inte väljer att börja underhålla två versioner av IOS parallellt):

  • Iphone 5s
  • Iphone 6 och Iphone 6 Plus *
  • Ipad Air (ursprungsversionen från 2013)
  • Ipad Mini 2
  • Ipad Mini 3

* De så kallade ”S-versionerna”, Iphone 6s och Iphone 6s Plus, är kompatibla med kommande IOS 13.

Läs mer om säkerhetsuppdateringarna hos Apple.

Kommentarer

Delta i diskussionen. Logga in med ditt befintliga konto på Nikka Systems Academy eller skapa ett nytt konto helt gratis.

Kommentar