FBI jultipsar om VPN-tjänster

Inför julledigheterna har amerikanska FBI gått ut med några säkerhetstips. I ett inlägg på Twitter skriver de exempelvis att ”en VPN är ett lätt sätt att hålla din kommunikation och internetanvändning säkrare, även när du är på publika wifi-nät”. Detta håller vi med om och vi rekommenderar alla som ska ut på julresor att skaffa en VPN-tjänst – i alla fall de som planerar att använda publika wifi-nät.

Genom att använda en VPN-tjänst reduceras riskerna som uppstår vid användning av publika wifi-nät. Utan en sådan kan andra wifi-besökare se vilka webbplatser du ansluter till. De kan däremot inte se informationen som du överför till och från dessa webbplatser. Detta gäller under förutsättning att du ansluter med säkra anslutningar, det vill säga att det finns ett hänglås i adressfältet. Så länge hänglåset finns där (och rätt adress står i adressfältet) kan ingen snokande wifi-besökare se annat än faktumet att du ansluter till webbplatsen.

Idag är det ytterst få seriösa webbplatser som saknar stöd för säkra anslutningar. Riskerna som framhävs i många VPN-reklamer är därför överdrivna eller utdaterade. Anledningen till att vi ändå rekommenderar användning av VPN-tjänster är för integritetens skull och för att skydda den trafik som trots allt fortfarande går över osäkra anslutningar. Med en tunnel till en VPN-tjänst kan eventuella wifi-avlyssnare endast se att du upprättar en krypterad anslutning till VPN-tjänsten och mängden data du överför. All trafik som går genom VPN-tunneln är dold för deras ögon.

Tips! VPN-tjänster används också för att kringgå geografiska begränsningar och för att inte avslöja sin publika IP-adress för webbplatser som besöks. Läs mer om detta i Bli säker-boken.

Fulspel i branschen

Vi vill samtidigt varna för oseriösa VPN-tjänster som ställer till större skada än nytta. En VPN-tjänst kan trots allt se informationen som den döljer från spionerande wifi-besökare. Det gäller därför att välja VPN-tjänst med omsorg.

Under de senaste åren har VPN-tjänster marknadsförts allt aggressivare i sociala medier och på Youtube. VPN-företagen lockar influensers med stora kommissioner för varje förmedlad kund. Detta pratade vi om i poddavsnittet Skaffa (kanske) en VPN-tjänst. Där tipsade vi också om en artikel från skadligkod.se som granskade trovärdigheten hos VPN-testarsajter. Den artikeln avslöjade det utbredda fulspelet i branschen. Nikka Systems oberoende VPN-rekommendation är överlag F-secure Freedome för normalanvändare och Mullvad VPN för avancerade användare.

Kommentarer

Delta i diskussionen. Logga in med ditt befintliga konto på Nikka Systems Academy eller skapa ett nytt konto helt gratis.

Kommentar