Februaris säkerhets­uppdateringar

Veckans patch-tisdag har passerat och det finns gott om uppdateringar att installera. Först och främst har Microsoft släppt uppdateringar som täpper till 99 sårbarheter i Windows, däribland den aktivt utnyttjade sårbarheten som vi rapporterade om i januari. Bleeping Computers eminenta sammanställning över de åtgärdade sårbarheterna visar att tio av dem är klassade som kritiska. Det finns alltså all anledning att skyndsamt installera uppdateringarna och starta om berörda datorer.

Windows 10 installerar säkerhetsuppdateringar.
Installera månadens säkerhetsuppdateringar snarast möjligt.

Slut för Windows 7 (och snart för Office 2010)

Månadens Windows-säkerhetsuppdateringar är de första som inte släpps till Windows 7-datorer. För varje månad som går kommer angriparna nu att samla på sig allt fler sårbarheter som de kan använda för att attackera dessa icke-underhållna datorer. Redan nu är fem av månadens sårbarheter kända (rapporterat via The Hacker News). Se vår artikel Slutet har kommit för Windows 7 för information om vilka alternativ som står till buds för gamla Windows 7-datorer.  

Microsoft har också släppt säkerhetsuppdateringar för Office-paketet som åtgärdar sårbarheter i Excel och Outlook. Dessa uppdateringar är tillgängliga för Office 2010 och senare. Värt att tänka på är att Office 2010 slutar underhållas i oktober. Det är därför hög tid att börja planera uppgraderingen till en modern version (eller ett byte till Libre Office).

Månadens Adobe-uppdateringar

Avslutningsvis har Adobe åtgärdat 42 sårbarheter i sina produkter, däribland PDF-läsaren Acrobat Reader, webbläsartillägget Flash Player och e-bokshanteraren Digital Editions. Acrobat Reader-uppdateringarna åtgärdar flera kritiska sårbarheter och bör därför installeras omgående. Tänk på att Acrobat Reader inte alltid uppdateras via Creative Cloud-kontrollpanelen (öppna i stället programmet och leta efter uppdateringarna via hjälpmenyn). Som vanligt rekommenderar vi att, om möjligt, använda operativsystemets inbyggda PDF-läsare i stället för Acrobat Reader eller att åtminstone inte ha Acrobat Reader som förvald PDF-läsare.

Kommentarer

Delta i diskussionen. Logga in med ditt befintliga konto på Nikka Systems Academy eller skapa ett nytt konto helt gratis.

Kommentar