Säkerhets­uppdateringar juni 2020

Igår inträffade den månatliga patch-tisdagen. Det innebär att det så här på morgonen svensk tid finns en mängd säkerhetsuppdateringar att installera.

Den här månaden slår Microsoft nytt rekord i antalet åtgärdade sårbarheter. Det konstaterar Threatpost som har räknat till totalt 129 åtgärdade sårbarheter varav 11 kritiska (lyckligtvis inga nolldagarssårbarheter). Vi rekommenderar som vanligt att installera uppdateringarna snarast möjligt. Observera att dessa säkerhetsuppdateringar inte kräver den senaste funktionsuppdateringen till Windows 10 (Windows 10 2004). Mer information om den senaste funktionsuppdateringen finns i poddavsnitt 71 och vår tillhörande artikel.

Windows Update installerar juni månads säkerhetsuppdateringar.
Installera säkerhetsuppdateringarna snarast möjligt.

Säkerhetsuppdateringarna åtgärdar bland annat tre sårbarheter i SMB-protokollet som används för fildelning i lokala nätverk. En av dessa (CVE-2020-1301) drabbar även Windows 7-datorer, vilka som bekant inte längre får säkerhetsuppdateringar. Det är därför hög tid att koppla bort alla Windows 7-datorer från nätverken. Om så inte är möjligt måste åtminstone SMB v1 inaktiveras.

På Adobe-fronten är det desto lugnare. Den här månaden åtgärdar Adobe tre sårbarheter, däribland en kritisk sårbarhet i Adobe Flash Player. Vi avråder sedan tidigare från att överhuvudtaget ha Adobe Flash Player installerat och rekommenderar därför att avinstallera programmet istället för att uppdatera det (den inbyggda Adobe Flash-spelaren i Windows underhålls automatiskt och påverkas inte av denna rekommendation).

Mer information om månadens säkerhetsuppdateringar finns på Microsofts och Adobes webbplatser.

Kommentarer

Delta i diskussionen. Logga in med ditt befintliga konto på Nikka Systems Academy eller skapa ett nytt konto helt gratis.

Kommentar