Podd #78: Mänskliga robotar

Veckans avsnitt av Bli säker-podden gästas av författarduon Åsa Schwarz och Lena Karlin. De har precis släpp den AI-fokuserade kriminalromanen Dockfabriken. Likt Åsa Schwarz förra bok ”De sju nycklarna” är Dockfabriken en fiktiv berättelse som samtidigt vill väcka IT-säkerhetsrelaterade funderingar hos läsaren. I veckans poddavsnitt lyfter författarduon på locket till några av dessa tankeställare. 

Tidskoder i avsnittet

  • 00.00 Inledning
  • 01.16 Förtroende för VPN
  • 03.31 Blockering av notisnätfiske
  • 06.30 Badpower
  • 09.41 Mänskliga robotar (veckans huvudämne)

Omtalat i avsnittet

I poddavsnittet nämner Nikka presentationen av Apples (på den tiden) smarta röstassistent Siri. På Youtube kan du se när Phil Schiller och Scott Forstall presenterade henne i samband med lanseringen av Iphone 4S (2011).

Sju år senare, på Googles utvecklarkonferens Google IO 18, presenterade Sundar Pichai hur Googles röstassistent kunde efterlikna sättet som en människa talar. Lägg märke till skillnaden i sättet som Siri pratade 2011 och Google Duplex pratade 2018. Det är denna utveckling som Nikka säger sig vara livrädd för när han tänker på vilka möjligheter som det kommer att ge framtidens angripare.

Även omtalat i avsnittet

Dessa shownotes finns också hos Bredband2 som podden produceras tillsammans med.

Detta poddavsnitt och tillhörande shownotes är publicerade under CC BY 4.0-licens med undantag för bilder där en annan fotograf är angiven.

Kommentarer

Delta i diskussionen. Logga in med ditt befintliga konto på Nikka Systems Academy eller skapa ett nytt konto helt gratis.

Kommentar