Podd #88: Krypterade USB-minnen

Vi rekommenderar överlag att aldrig använda USB-minnen när alternativ står till buds. De gånger som vi ändå måste använda USB-minnen är det viktigt att USB-minnena är krypterade. Annars är risken att våra filer hamnar i orätta händer om vi skulle tappa bort ett USB-minne eller glömma att skriva över det innan vi kasserar det. I veckans podd diskuterar Tess och Nikka vilka metoder som kan användas för att kryptera USB-minnen i Windows och Mac OS.

Tidskoder i avsnittet

 • 00.00 Inledning
 • 01.07 Tänk säkert-föreläsningar
 • 02.00 Utpressare rekryterar
 • 06.19 Problemet med skugg-IT
 • 10.56 Kaffeutpressning
 • 15.44 Krypterade USB-minnen (veckans huvudämne)

Omtalat i avsnittet

Dessa shownotes finns också hos Bredband2 som podden produceras tillsammans med.

Detta poddavsnitt och tillhörande shownotes är publicerade under CC BY 4.0-licens med undantag för bilder där en annan fotograf är angiven.

Kommentarer

Delta i diskussionen. Logga in med ditt befintliga konto på Nikka Systems Academy eller skapa ett nytt konto helt gratis.

 1. Tack för svaret och tipset!
  Kan jag köpa retail-licens till Surfacen och behålla min gamla licens som är OEM-licens?
  Jag tänker om jag någon gång bestämmer att sälja min dator jag kan ominstallera windows igen med OEM-licensen eller byta licensen. Fungerar så här tror du?
  En annan fråga hur man kan köpa datorer med Windows pro installerade på från början? Som jag ser i marknaden är det så att bara företag kan köpa Windows pro och inte privata personer .

 2. Hej!
  Tack för era tips och råd!
  Jag har en Surface som har Windows 11 Home.
  Är det bra lösning om jag köper Windows pro från Microsoft store för att ha Bitlocker?
  Vad hände med min gamla hem licens? Jag menar min home licens blir kvar om jag köper eller licensen uppgraderas till pro?

  Eller kan jag köpa en licens som jag kan flytta
  till en annan Windows senare om jag köper en ny Windows dator?

  1. Karl Emil Nikka

   Ja, du kan köpa Windows Pro via Microsoft Store för att få möjlighet att kryptera USB-minnen. Din befintliga licens uppgraderas då till en Pro-licens. Licenserna som är fabrikskopplade till färdigbyggda datorer, inklusive Microsoft Surface-datorer, är så kallade OEM-licenser. Sådana köper datortillverkarna till reducerat pris av Microsoft, men licenserna kan till skillnad från så kallade retail-licenser inte flyttas till andra datorer. OEM-licenser är knutna till hårdvaran som de installeras på första gången. Du kan alltså ominstallera en OEM-licens på samma dator men inte flytta den till en annan dator.

   En alternativ lösning, som inte kostar något, är att installera Veracrypt. Veracrypt fungerar dessutom med alla datorer oavsett om de kör Windows, Mac OS eller Linux. Nackdelen med Veracrypt är att det inte blir lika praktiskt integrerat med resten av operativsystemet, men det är väl värt att testa innan du lägger pengar på en Pro-uppgradering.

Kommentar