Kornfält som för tankarna till Östergötland.
Foto: Depositphotos

Goda lösenordsråd på östgötska

Just nu pågår den årliga Tänk säkert-kampanjen. Som en del i kampanjen har biblioteken i Östergötland har gått samman för att sända fem poddavsnitt om IT-säkerhet. Programmen leds av P3-veteranen Christel Valsinger och det första avsnittet släpps idag. I det gästar jag (Karl Emil Nikka) programmet för att berätta hur du som lyssnare kan ta itu med lösenordsproblematiken en gång för alla. Faktumet är att det är enklare än många tror.

Veckan fortsätter med ett nytt avsnitt varje vardag. I de fyra kommande avsnitten pratar Christel med gäster om nätfiske, falska nyheter, bedrägerier och smarta saker. Besök poddens webbsida hos Acast för att prenumerera och lyssna på avsnitten. Podden lär inom kort även dyka upp i fler poddspelare.

Rekommenderade tjänster

I poddavsnittet nämner jag tre lösenordshanterare som jag rekommenderar. Dessa är Bitwarden, Lastpass och 1password. De två förstnämnda är kostnadsfria för privatpersoner. 1password kan testas utan kostnad. Alla tre lösenordshanterare finns till Windows, Mac OS, Iphone och Android. De har även tillägg till alla populära webbläsare.

I avsnittet rekommenderar jag också appen Authy som låter dig säkerhetskopiera och synkronisera tvåfaktorsautentiseringshemligheter. På så sätt undviker du problem med tvåfaktorsautentisering när du byter mobil eller om du skulle tappa bort din nuvarande mobil. Authy är gratis och finns till både Iphone och Android.

Intervju och föreläsning

På torsdag (2020-10-08) kommer jag att gästföreläsa om ”Tänk säkert” på Stadsbiblioteket i Linköping. Föreläsningen är kostnadsfri, men på grund av Covid19-situationen är antalet biljetter begränsade. Mer information finns hos Visit Östergötland.

Götabibliotekens webbplats hittar du också en kortfattad intervju där jag delar med mig av de tre viktigaste sakerna som du bör tänka på för att vara säker på nätet.

Dela på facebook
Dela på Facebook
Dela på twitter
Dela på Twitter
Dela på linkedin
Dela på Linkedin
Dela på email
Tipsa via e-post

Kommentera

Man handlar med kort från datorn.

Podd #90: Tänk säkert med Polisen

Den här veckan gästar kriminalkommissarie Jan Olsson från Nationellt IT-brottscentrum Bli säker-podden för att berätta om kortbedrägerier på nätet.

Tänk säkert-logotypen på MSB-bakgrund

Podd #89: Tänk säkert med MSB

Veckans Bli säker-podd gästas av Marianne Rilde Björkman och Jan-Olof Olsson från MSB. De berättar om Tänk säkert-kampanjen och resultatet från undersökningen.