Säkerhets­uppdateringar november 2020

Igår inföll månadens andra tisdag, vilket innebär att det idag finns gott om säkerhetsuppdateringar att installera. Den här månaden åtgärdar Microsoft 112 sårbarheter varav 17 är klassade som kritiska. Säkerhetsuppdateringarna åtgärdar bland annat en sårbarhet som redan används i aktiva attacker. I vanlig ordning är det därför viktigt att uppdatera Windows och Microsoft-programmen snarast möjligt.

Windows Update installerar november månads uppdateringar.
Installera månadens Windows-uppdateringar.

Windows-uppdateringarna är släppta till Windows 8.1 och senare. Den ovannämnda nolldagarssårbarheten påverkar även Windows 7-datorer, men dessa datorer får inte längre några säkerhetsuppdateringar (undantag gäller för organisationer som köper förlängt underhåll av Microsoft). Vilka alternativ som står till buds för gamla Windows 7-datorer avhandlade vi i artikeln Slutet har kommit för Windows 7.

Office-uppdateringarna för Windows-baserade datorer är släppta till Office 2010 och senare. Detta är anmärkningsvärt eftersom oktober 2020, rent officiellt, var den sista underhållsmånaden för Office 2010. Detta innebär inte att Office 2010-datorer kan lämnas kvar på den förlegade Office-versionen. Det innebär bara att Microsoft har gett de drabbade Office-användarna en månads andrum för att hinna uppgradera. Utan månadens säkerhetsuppdateringar hade angripare kunnat infektera Office 2010-datorer genom att lura användaren att öppna en skadeprogramspreparerad Excel-fil.

Säkerhetsuppdateringar för Acrobat Reader

Adobe släppte inga säkerhetsuppdateringar på månadens patch-tisdag med undantag för en uppdatering till Android-versionen av deras PDF-visare Acrobat Reader. Som vi nämnde i förra veckans podd släppte de dock en uppdatering för Windows och Mac OS som åtgärdade en mängd sårbarheter tidigare den här månaden. Berörda användare bör öppna programmet och leta efter uppdateringar för att säkerställa att de är installerade (klicka på Kontrollera om det finns uppdateringar från Hjälp-menyn).

Mer information om månadens uppdateringar finns på Microsofts och Adobes respektive webbplats.

Kommentarer

Delta i diskussionen. Logga in med ditt befintliga konto på Nikka Systems Academy eller skapa ett nytt konto helt gratis.

Kommentar