Oneplus sänker ribban

För två år sedan utlovade den entusiasttillvända mobiltillverkaren Oneplus att de skulle underhålla sina mobiler med säkerhetsuppdateringar i tre år. Under det sista året skulle säkerhetsuppdateringarna rullas ut varannan månad. Oneplus undertecknade denna policy med sin klassiska slogan ”never settle”.

Tre år av säkerhetsuppdateringar kan låta skralt, men faktum är att det ligger i linje med vad Google själva förser sina egna Pixel-mobiler med. I Android-världen får det alltså ses som en acceptabel policy att en mobil håller i tre år från lanseringsdatum. Det stora problemet är att Oneplus inte ens levde upp till vad de utlovade. Som vi rapporterade om i avsnitt 81 av Bli säker-podden fick inte flaggskeppsmobilerna Oneplus 5 och Oneplus 5T uppdateringar enligt policyn.

Tre år blir två år

I stället för att ”never settle” och överträffa konkurrenterna väljer Oneplus att sänka ribban. I en kommentar till Android Central meddelar Oneplus att deras nya budgetmobiler Oneplus Nord N10 5G och Oneplus Nord N100 får nöja sig med två år av säkerhetsuppdateringar. Detta innebär att den som räknar med att köpa en sådan mobil med avskrivning på två år behöver köpa den på släppdagen för att hålla den säker. Detta gör det i princip omöjligt att välja någon av dessa mobiler som jobbtelefon.

I samma kommentar till Android Central meddelar Oneplus att nämnda mobiler får nöja sig med en enda Android-funktionsuppdatering. Det är i sig illa nog, men det blir ännu värre med tanke på att dessa mobiler skeppas med fjolårsversionen Android 10 och inte nya Android 11. Ett exempel på problem som uppstår med föråldrade Android-versioner är de stundande anslutningsproblemen som vi rapporterade om igår (se Slutsurfat för gamla Androider).

Välj Google Pixel

Oneplus är inte ensamma om att missköta underhållet av mobiltelefoner eller avvika från underhållslöften. Genom Android Enterprise Recommended utlovade Sony tre år av säkerhetsuppdateringar för Xperia XZ Premium och mobilerna i Xperia Z1-serien. Efter två år började uppdateringarna lysa med sin frånvaro.

Det är mot denna bakgrund som vi tyvärr enbart kan rekommendera Googles egna Android-mobiler i Pixel-serien. Dessa mobiler har uttryckliga datum som de garanteras underhåll till (se Pixel Phone-hjälp). Pixel-mobilerna underhålls med månatliga säkerhetsuppdateringar i tre år från släppdatum och Google håller åtminstone vad de har lovat.

Tips! Läs även Iphone 5s fortsätter hållas säker efter sju år.

Kommentarer

Delta i diskussionen. Logga in med ditt befintliga konto på Nikka Systems Academy eller skapa ett nytt konto helt gratis.

Kommentar