Vilseledande VPN-erbjudanden inför Black Friday

Det finns många anledningar till att skaffa en VPN-tjänst. Vi rekommenderar exempelvis att tunnla trafiken via en VPN-tjänst vid surfning på publika wifi-nät. Många skaffar också en VPN-tjänst för att kringgå geografiska begränsningar eller för att lämna färre spår efter sig på nätet. Oavsett anledning är det viktigt att välja en pålitlig VPN-tjänst från ett bolag som går att lita på. Läs mer om bakgrunden till detta i vår artikel ”Kan du lita på din VPN-tjänst?”. En bedräglig VPN-tjänst har motsatt önskad effekt ur ett säkerhetsperspektiv.

Nu närmar sig Black Friday och VPN-tjänsterna har börjat pumpa ut sina kampanjer. Ifall du går i köptankarna kommer du säkerligen att få intressanta erbjudanden under veckan. Tyvärr har vi redan sett några riktigt dåliga sådana erbjudanden som vi vill passa på att varna för.

Skrattretande erbjudanden från NordVPN och Surfshark

VPN-jättarna NordVPN och Surfshark utmärker sig i negativ bemärkelse. Deras erbjudanden är så vilseledande att det är skrattretande. Deras erbjudandesidor toppas av falska nedräkningstimrar som antyder att erbjudandena håller på att löpa ut. Denna typ av stressingjutande bluffbudskap är populära bland bedragare som försöker få sina offer att göra något förhastat. Att se väletablerade aktörer som NordVPN och Surfshark anamma samma metoder är bedrövligt.

Det riktigt pinsamma i sammanhanget är tiden då erbjudandena påstås löpa ut. Följande skärmdumpar togs under måndagskvällen. NordVPN och Surfshark antyder alltså att deras Black Friday-erbjudanden skulle löpa ut innan det ens har blivit Black Friday.

Black Friday-kampanj hos NordVPN med falsk nedräkningstimer.
Black Friday-kampanj hos NordVPN med falsk nedräkningstimer.
Black Friday-kampanj hos Surfshark med falsk nedräkningstimer.
Black Friday-kampanj hos Surfshark med falsk nedräkningstimer.

I själva verket löper inte erbjudandena ut. Det räcker att öppna NordVPN:ns kampanjsida i en annan webbläsare (eller tömma webbläsarens cache) för att timern ska börja räkna ned på nytt. Surfsharks timer återställs varje dygn. Vi demonstrerar detta i skärminspelningen här under.

Rekommendationer

Kom ihåg att endast välja VPN-tjänster från bolag som du litar på. När New York Times senast utvärderade VPN-tjänster avfärdade de bland annat ExpressVPN och ovannämnda Surfshark för att dessa bolag inte var öppna med vem som äger och leder bolagen. Förra året avfärdade de NordVPN av samma anledning.

We dismissed ExpressVPN and Surfshark for not being public about their ownership or leadership. “Would you put your money in a bank where you don’t know what laws govern it or who owns it or who manages it?” asked security researcher Kenn White. “Would you go to a financial adviser using a fake identity?”

Wirecutter, New York Times

Var också försiktig med vem du litar på när det kommer till VPN-recensioner. I avsnitt 28 av Bli säker-podden berättade Steffen Langhammer om hur flera VPN-recensionssidor tjänar pengar på sina rekommendationer genom så kallade affiliate-länkar. Recensenternas rekommendationer kan därför vara färgade av hur bra de får betalt per förmedlad kund (läs mer på skadligkod.se).

Tänk avslutningsvis på att många VPN-tjänster kör ständiga kampanjer. Antydda rabatter är därför inte alltid så stora som annonserna ger sken av. Många VPN-tjänster ger dessutom enbart bra rabatt på deras flerårslicenser. Detta behöver inte vara negativt i sig, men det är värt att väga in i jämförelser. Ingen vet hur bra en VPN-tjänst är om två eller tre år.  

Nikka Systems rekommendationer är helt oberoende och vi har inga affiliate-länkar. Vi rekommenderar svenska Mullvad VPN (som för övrigt också utsågs till testvinnare hos New York Times). Mullvad VPN har av principskäl inga kampanjerbjudanden och kör därav inte heller någon Black Friday-kampanj. De har ett fast pris à fem euro per månad utan uppsägningstid.

Tips! Lyssna även på vår intervju med Mullvads VD Jan Jonsson från i somras.

Kommentarer

Delta i diskussionen. Logga in med ditt befintliga konto på Nikka Systems Academy eller skapa ett nytt konto helt gratis.

Kommentar