Lås upp lösenords­hanteraren Bitwarden med finger­avtryck

De senaste månaderna har utvecklarna bakom lösenordshanteraren Bitwarden lagt till nya funktioner i en rasande fart. En av de senaste funktionerna är utökade möjligheter för att låsa upp lösenordsvalvet på biometrisk väg. Det har tidigare varit möjligt att använda fingeravtryck och ansiktsigenkänning för att låsa upp lösenordsvalvet i både skrivbordsapparna och mobilapparna. Nu går det även att låsa upp lösenordsvalet i webbläsartillägget med hjälp av Windows Hello eller Touch-ID.

Windows Hello och Touch-ID

För att kunna aktivera biometrisk upplåsning på en Windows-dator behövs stöd för Windows Hello. Om datorn saknar sådant stöd kan den begåvas med funktionen i efterhand genom en USB-ansluten fingeravtrycksläsare. Detta gäller under förutsättning att datorn kör Windows 10.

På Mac-datorer krävs Apples motsvarande funktion: Touch-ID. Apple började utrusta utvalda Macbook Pro-modeller med Touch-ID under hösten 2016 och har sedan dess rullat ut funktionen på allt fler av sina bärbara datormodeller. Tyvärr går det inte att utrusta Mac-datorer med Touch-ID-stöd i efterhand.

Guide: Aktivera biometrisk upplåsning

Börja med att registrera ditt fingeravtryck. I Windows gör du det genom att öppna Inställningar, klicka på Konton och välja Inloggningsalternativ. I Mac OS gör du samma sak genom att öppna Systeminställningar och välja Touch-ID.

Inloggningsalternativ i Windows 10
Registrera ditt fingeravtryck i Windows kontoinställningar.

Installera därefter Bitwarden-skrivbordsappen (om du inte redan har gjort det). Du kan hämta den kostnadsfritt från Microsoft Store eller Mac App Store. Logga in i skrivbordsappen, öppna Inställningar och kryssa i Aktivera webbläsarintegration samt Lås upp med Windows Hello (Windows) eller Lås upp med Touch-ID (Mac OS). Kryssa med fördel även i att appen ska startas automatiskt och minimeras till systemfältet så att den alltid är igång. Utan skrivbordsappen fungerar nämligen inte webbläsarintegrationen.

Bitwardens inställningar i skrivbordsappen
Aktivera webbläsarintegrationen från skrivbordsappen.

Avsluta med att öppna webbläsaren och webbläsartilläggets inställningar. Kryssa i Lås upp med biometri och starta vid behov om webbläsaren.

Bitwardens inställningar i webbläsartillägget
Aktivera biometrisk upplåsning i webbläsartillägget.

Överväg att samtidigt justera ned tiden som lösenordsvalvet förblir olåst (Valvets tidsgräns). Nästa gång du behöver låsa upp lösenordvalvet slipper du nämligen att ange ditt huvudlösenord. Du behöver bara klicka på Lås upp med biometri och lägga fingret på fingeravtrycksläsaren.

Knapp för att låsa upp webbläsartillägget på biometrisk väg.
Klicka på “Lås upp med biometri” för att slippa knappa in ditt huvudlösenord.

Lyssna på avsnitt 93 av Bli säker-podden för mer information om varför Bitwarden har blivit vår rekommenderade lösenordshanterare. Tack till mina gamla kollegor på Kjell & Company som lånade ut USB-anslutna fingeravtrycksläsare att testa kompatibiliteten med (artikeln är självfallet inte sponsrad).

Kommentarer

Delta i diskussionen. Logga in med ditt befintliga konto på Nikka Systems Academy eller skapa ett nytt konto helt gratis.

Kommentar