Säkerhets­uppdateringar april 2021

Aprils patch-tisdag är kommen. Den här månaden åtgärdar Microsoft 108 sårbarheter varav 19 är klassade som kritiska. Bleeping Computer uppger att fem av sårbarheterna redan var kända och en av dem redan utnyttjas i attacker. Det är därför viktigt att som vanligt installera uppdateringarna snarast möjligt.

Windows 10 installerar aprils säkerhetsuppdateringar.
Installera säkerhetsuppdateringarna snarast möjligt.

I förberedande syfte vill vi påminna om att Windows 10-versionen 1909 går ur tiden nästa månad. Datorer som är kvar på den Windows-versionen bör uppgraderas till Windows 10 20H1 eller Windows 10 20H2.

Tips! Du kan se vilken Windows 10-version din dator kör genom att öppna Inställningar, klicka på System och välja Om.

Edge och Internet Explorer

Förra månaden pensionerade Microsoft sin gamla webbläsare Edge (numera kallad ”Legacy Edge”). Den webbläsaren får inte fler säkerhetsuppdateringar och ska därför inte längre användas. I samband med installationen av månadens säkerhetsuppdateringar avinstalleras gamla Edge på kvarvarande datorer och ersätts automatiskt med nya Edge. Nya Edge (även kallad ”Chromium Edge”) bygger på samma grund som Googles webbläsare Chrome. Den största skillnaden för slutanvändare är troligtvis den nya ikonen.

Nya Edge på Windows 10:s startmeny
Nu har nya Edge (ikonen på bilden) helt ersatt gamla Edge.

Internet Explorer påverkas inte av webbläsarförändringarna. Som vi har påpekat många gånger tidigare ska Internet Explorer ändå inte användas som webbläsare. Microsoft låter enbart Internet Explorer leva vidare som ett kompatibilitetsverktyg. I organisationer där Internet Explorer fortfarande behövs kan Edges Internet Explorer-läge användas, så att medarbetarna slipper växla mellan olika webbläsare. Internet Explorer-läget gör att utvalda webbplatsers webbsidor visas med Internet Explorers webbläsarmotor medan alla andra webbsidor visas med Edges betydligt säkrare dito. Mer information om detta finns på Microsofts webbplats.

Adobe-uppdateringar

Den här månaden åtgärdar Adobe totalt tio sårbarheter varav sju är klassade som kritiska. Bland de drabbade apparna finns det populära bildbehandlingsprogrammet Photoshop och den tillhörande filhanteraren Bridge. Adobe underhåller version 2020 och 2021 av Photoshop samt version 10 och 11 av Adobe Bridge. Äldre versioner måste uppgraderas till nyare versioner för att vara säkra. Detta gäller både Windows och Mac OS.

Kommentarer

Delta i diskussionen. Logga in med ditt befintliga konto på Nikka Systems Academy eller skapa ett nytt konto helt gratis.

Kommentar