Apples nya spårningsfråga på Iphone

Apple har börjat rulla ut IOS 14.5-uppdateringen till underhållna Iphone- och Ipad-modeller. En av de största nyheterna är den integritetsvärnande funktionen App Tracking Transparency. Genom den låter Apple oss användare välja ifall vi vill låta appar spåra vår aktivitet mellan flera olika företags appar och webbplatser. Det innebär att vi får välja ifall vi vill att vår användardata delas med exempelvis annonsnätverk för att apparna ska kunna visa personanpassade och mer relevanta annonser.

Under de kommande veckorna kommer alla appar som vill fortsätta spåra oss som tidigare att begära uttryckligt tillstånd. Ifall vi ger vårt tillstånd sker ingen förändring. Om vi däremot väljer alternativet ”Begär att inte bli spårad av appen” kommer appen inte längre få tillgång till vår mobiltelefons unika spårnings-ID. Det ID:t används annars för att kunna spåra oss mellan appar och webbplatser på ett sätt som Apple har konstruerat. Vår begäran meddelar också apputvecklarna att vi inte vill bli spårade mellan appar på något annat vis, något som apputvecklarna måste respektera för att få ha sina appar i App Store.

Fördelen med att inte tillåta spårningen är att mindre information om oss och våra vanor sprids till annonsnätverken. Nackdelen är att appar som finansieras via annonser kan förlora intäkter, något som på sikt kan leda till att fler gratisappar omvandlas till betalappar.

Tips! Ifall du är säker på att du aldrig vill tillåta denna spårning kan du stänga av frågan helt. Det gör du genom att öppna Inställningar, klicka på Integritet och välja Spårning. Där ser du också vilka appar som du tidigare har gett tillstånd att spåra dig.

Mer information om App Tracking Transparency finns i avsnitt 114 av Bli säker-podden. I det avsnittet förklarar vi också varför Facebook har varit motståndare till Apples tilltag.

Denna artikel är publicerad under CC BY 4.0-licens med undantag för bilder där en annan fotograf är angiven.

Transkribering

Apple har precis släppt en större uppdatering till sina Iphone- och Ipad-modeller i form av IOS 14.5. En av de största nyheterna däri är en ny funktion som kallas App Tracking Transparency. Tanken med den är att ge dig som användare möjlighet att styra över huruvida du vill att appar du använder ska dela persondata som apparna har samlat inom dig med varandra, med syfte att kunna ge dig mer relevanta annonser. På grund av det kommer du nu under de kommande veckorna efter att du har uppdaterat till IOS 14.5, att få en fråga från väldigt många appar. Jag tänkte att vi tar en snabbtitt på vad den frågan egentligen innebär och vad du ska göra ifall du vill stänga av den frågan en gång för alla.

Så låt oss ta en titt på min påhittade vän Alices mobiltelefon här. Hon har precis uppdaterat till IOS 14.5 och från och med nu, ifall någon app vill kunna dela data med andra appar i syfte att spåra henne, då måste de först och främst be om uttryckligt tillstånd. BBC-appen som är installerad här är en av de apparna, så vi öppnar den. Då frågar den först ifall den får skicka notiser. Det bryr vi oss inte om vid det här tillfället. Men sen så visar den massa information här. Jag trycker ”Consent” på det och då dyker den här nya frågan upp. Den lyder ”Tillåter du att BBC News spårar din aktivitet mellan andra företags appar och webbplatser?”

Nu kan Alice då välja att antingen trycka ”Tillåt”. Då fortsätter allt att fungera som det gjorde tidigare. Eller ”Begär att inte bli spårad av appen”. Anledningen till att det inte är ett klart nej, det är att om hon begär att appen inte ska spåra henne mellan andra appar, då händer två saker.

Det första är att Apple, rent tekniskt, stryper åtkomsten till hennes mobiltelefons unika spårning-ID. Det är ett ID som alla Iphones och Ipads har för att kunna möjliggöra spårning mellan appar på ett sätt som Apple har konstruerat. Trycker hon ”Begär att inte bli spårad av appen”, då har appen ingen teknisk åtkomst dit. Men appen kan samla in och dela data på sätt som inte Apple kan kontrollera, och det är därför de också har den här policyn där när Alice i det här fallet trycker på ”Begär att inte bli spårad”, då skickas den begäran till utvecklaren av appen och sen är det upp till utvecklaren att efterleva det. Det är inte någonting som Apple kan kontrollera. Men om du vill veta mer om det, då kan du lyssna på avsnitt 114 av Bli säker-podden, för där gick jag igenom lite mer om bakgrunden till just den här formuleringen.

Men principen är den att om du trycker ”Tillåt”, då fortsätter allt att fungera som tidigare och om du trycker ”Begär att inte bli spårad av appen”, då ska appen inte spåra dig. Och det Apple skulle kunna göra om appen missköter sig, det är potentiellt slänga ut den från App Store. Det är det de kan göra.

Finns det då något skäl att inte alltid trycka ”Begär att inte bli spårad av appen”? Ja, i reklambranschen råder det konsensus kring att personanpassade annonser är mer intäktspringande. Om appen inte då får möjlighet att personanpassa annonserna för just dig som användare, kommer det potentiellt leda till att de får mindre intäkter. Så om väldigt många trycker på ”Begär att inte bli spårad av appen”, då är det samma sak som att vi användare säger till apputvecklaren att vi vill att de ska ha en annan finansieringsmodell för appen. Så potentiellt kan ett nej leda till att vi får fler appar som är betalappar, i stället för gratisappar, alltså appar där vi betalar med kronor i stället för med vår data.

Jag personligen vill hellre betala för mina appar med kronor än med min data, men det är inte säkert att alla tycker på det sättet, och det är därför Apple ger användarna möjlighet att själva välja svaret här. Så det är upp till dig ifall du vill att apparna spårar dig för att kunna visa mer relevanta annonser eller inte spårar dig för att inte samla in och dela så mycket data om dig, med den nackdelen att det potentiellt kan bli fler betalappar i framtiden.

Jag trycker nu ”Begär att inte bli spårad av appen”, men jag vill som sagt också visa dig vad du ska göra ifall du vill kunna stänga av den här förfrågan en gång för alla. Så vi går tillbaka till startskärmen och sen öppnar vi Inställningar. Här i Inställningar hittar vi, längst ner i listan som syns på skärmen här, Integritet. Vi trycker där och sedan väljer vi Spårning. Och här ser vi nu de appar som har begärt att få spåra Alice. Vi kan välja huruvida de ska få fortsätta att göra det eller inte. Men längst upp hittar vi också ”Tillåt att appar begär att få spåra”. Om jag vet att jag vill säga ”nej, spåra mig inte” varenda gång, då kan jag bara stänga av den funktionen. I och med att jag nu har några appar som jag redan har beviljat att spårar mig, bara ur rent demonstrationssyfte, så trycker jag på ”Be appar att sluta spåra”, så stängs det också av.

Mer information om den här nya funktionen finns som sagt i avsnitt 114 av Bli säker-podden. Har du några följdfrågor? Ställ dem jättegärna här under, under de närmsta dagarna, så ska jag försöka svara på dem så gott jag kan. Tack så mycket för att du har tittat och på återseende.