Apples nya spårningsfråga på Iphone

Apple har börjat rulla ut IOS 14.5-uppdateringen till underhållna Iphone- och Ipad-modeller. En av de största nyheterna är den integritetsvärnande funktionen App Tracking Transparency. Genom den låter Apple oss användare välja ifall vi vill låta appar spåra vår aktivitet mellan flera olika företags appar och webbplatser. Det innebär att vi får välja ifall vi vill att vår användardata delas med exempelvis annonsnätverk för att apparna ska kunna visa personanpassade och mer relevanta annonser.

Under de kommande veckorna kommer alla appar som vill fortsätta spåra oss som tidigare att begära uttryckligt tillstånd. Ifall vi ger vårt tillstånd sker ingen förändring. Om vi däremot väljer alternativet ”Begär att inte bli spårad av appen” kommer appen inte längre få tillgång till vår mobiltelefons unika spårnings-ID. Det ID:t används annars för att kunna spåra oss mellan appar och webbplatser på ett sätt som Apple har konstruerat. Vår begäran meddelar också apputvecklarna att vi inte vill bli spårade mellan appar på något annat vis, något som apputvecklarna måste respektera för att få ha sina appar i App Store.

Fördelen med att inte tillåta spårningen är att mindre information om oss och våra vanor sprids till annonsnätverken. Nackdelen är att appar som finansieras via annonser kan förlora intäkter, något som på sikt kan leda till att fler gratisappar omvandlas till betalappar.

Tips! Ifall du är säker på att du aldrig vill tillåta denna spårning kan du stänga av frågan helt. Det gör du genom att öppna Inställningar, klicka på Integritet och välja Spårning. Där ser du också vilka appar som du tidigare har gett tillstånd att spåra dig.

Mer information om App Tracking Transparency finns i avsnitt 114 av Bli säker-podden. I det avsnittet förklarar vi också varför Facebook har varit motståndare till Apples tilltag.

Kommentarer

Delta i diskussionen. Logga in med ditt befintliga konto på Nikka Systems Academy eller skapa ett nytt konto helt gratis.

  1. Emma Andersson

    Hej! Jag laddade ner Hay Day igår och skulle logga in med facebook som vanligt, men det stod att jag var tvungen och tillåta spårning så jag går in, men jag kan inte ens tillåta. Jag går in på inställningar, integritet, trycker på spårning men sen är bara den knappen helt mörkgrå, jag kommer ingenstans. Det står att antingen så är mitt Apple ID hanterat eller så saknas min ålder men den är ifylld. Det har inget med åldern och göra, jag fyllde 18 år för 3 dagar sedan så det borde ha något med det och göra. Jag och min mormor satt hela kvällen igår med detta men vi kom ingenstans. Vad ska jag göra? Hur får jag den att tillåta igen? // Emma Andersson.

Kommentar