Ett ännu mer integritets­värnande nyhetsbrev

Under de senaste månaderna har vi arbetat med att förbättra vårt nyhetsbrev. Förbättringarna kräver ingen åtgärd från våra nyhetsbrevsläsares sida. Denna artikel syftar enbart till att informera våra läsare som har ett intresse för integritetsfrågor.

För två år sedan bytte vi nyhetsbrevstjänst till den som vi använder idag. Den heter Sendy och körs, likt Nikka Systems Academy, på våra egna virtuella servrar. Rent fysiskt står servrarna placerade i Göteborg och driftas av det svenskägda företaget Oderland.

April: ingen spårning av mejlöppningar

I april införde vi den första integritetsförbättringen som vi inte har berättat om hittills. Då slutade vi att spåra vem som öppnar vilka nyhetsbrev. Precis som det förut stod i bekräftelsemejlet spårade vi tidigare vem som öppnade vilka nyhetsbrev (inte vilka länkar de klickade på). Detta gjorde vi för att säkerställa att mejlen faktiskt kom fram. I april släppte Sendy en uppdatering som gjorde att vi sedan dess har kunnat se antalet öppnade mejl helt anonymt. Nu kan vi säkerställa att mejlen kommer fram genom att hålla ett vakande öga på den procentuella öppningsgraden utan att spåra vem som öppnar vilka mejl.

Juni: ny brevbärare

I juni införde vi den andra integritetsförbättringen. Fram till dess använde vi Amazons så kallade SMTP-servrar. Det är servrarna som skickar iväg mejlen – e-postens motsvarighet till brevbärare. I maj kontaktade vi Integritetsskyddsmyndigheten för att få deras syn på användning av amerikanskägda företags servrar för att skicka mejl. Integritetsskyddsmyndigheten hade själva med Amazons servrar i listan över tillåtna avsändare för sin domän (imy.se). Vi har tyvärr inte fått något svar från Integritetsskyddsmyndigheten än, men de har däremot tagit bort Amazons servrar från sin egen domäns lista över tillåtna avsändare. Vi har därför också bytt SMTP-server till en egen (Postal), driftad av Oderland i Göteborg. Denna förändring påverkar även alla mejlnotiser som skickas från Nikka Systems Academy.

Juli: enklare att ändra inställningar

Avslutningsvis har vi nu i juli gjort det ännu enklare att hantera sin prenumeration på nyhetsbrevet. Tidigare fanns ingen koppling mellan konton på Nikka Systems Academy och prenumerationer på nyhetsbrevet, vilket vi vet att har orsakat förvirring. Nu kan alla som har ett konto på Nikka Systems Academy slå på och av nyhetsbrevs­prenumerationen från sina inställningssidor. Därifrån går det också att byta e-postadress, vilken då uppdateras för både Nikka Systems Academy-kontot och nyhetsbrevet.

Inställning för nyhetsbrev på Nikka Systems Academys inställningssidor.
Nu kan du slå på och av prenumerationen från dina inställningssidor.

Det går självfallet fortfarande att prenumerera på nyhetsbrevet utan att ha ett kostnadsfritt konto på Nikka Systems Academy. Det sistnämnda behövs enbart för att delta i diskussioner och för att gå någon av webbkurserna, vilka för övrigt släpps i versioner för allmänheten nu under sommaren. Om du prenumererar på nyhetsbrevet får du en notis så fort de blir tillgängliga.

Kommentarer

Delta i diskussionen. Logga in med ditt befintliga konto på Nikka Systems Academy eller skapa ett nytt konto helt gratis.

Kommentar