Firefox är utrotningshotad

Mozilla har gjort stora framsteg med sin webbläsare under de senaste åren. Trots det har användandet fortsatt sjunka. Bland datoranvändare har Firefox en global marknadsandel på ynka 7 %, vilket är lägre än Edge, Safari och marknadsledande Chrome. På svenska datorer är andelen ännu mindre, och på den allt viktigare mobilmarknaden tar sig Firefox inte ens över procentstrecket. Detta visar den månatliga statistiken från Statcounter Globalstats.

Firefox är säker och integritetsvärnande

Denna trend är tråkig av flera skäl. På säkerhetsfronten har Firefox blivit avsevärt mycket bättre sedan 2016 när webbläsaren inte ens kvalificerade sig för säkerhetstävlingen Pwn2Own. Numera kör Firefox allt webbinnehåll i isolerande ”sandlådor”, precis som konkurrenterna (den sista ”pusselbiten” Firefox Fission aktiveras inom kort för alla användare). Firefox har också varit pådrivande i utrullandet av säkerhets- och integritetsstärkande tekniker som DOH och Endast HTTPS. Det finns alltså inte längre några säkerhetsskäl att välja bort Firefox.

En egenskap som samtidigt talar för Firefox är det tydliga ställningstagandet för integritetsfrågor. Firefox inställningssidor låter användaren själv välja vilka typer av spårning som ska förhindras. Officiella tillägg som Facebook container ser till att Facebook inte kan samla in användaraktivitet från andra webbplatser. Användare som är ute efter en integritetsvärnande webbläsare kan därför med fördel ge Firefox en ny chans.

Firefox är viktig för webbens utveckling

Firefox fyller samtidigt en viktig funktion för webbens utveckling. Firefox är nämligen den enda stora plattformsöverskridande webbläsaren som inte baseras på Chromium, det vill säga grunden som Googles webbläsare Chrome bygger på. Den breda flora av olika webbläsare som vi ser idag är i själva verket en chimär. Edge, Brave, Opera och Vivaldi bygger allihop på Chromium. Det innebär att Googles makt över webbens utvecklingsriktning sträcker sig ännu längre än deras egen webbläsare.

Apples webbläsare Safari är tillsammans med Firefox de enda stora webbläsarna som inte baseras på Chromium. Apple har dock slutat utveckla Safari för Windows och de har aldrig släppt sin webbläsare för Android-plattformen. Firefox är därför det enda riktiga alternativet till Chromium på världens största datoroperativsystem (Windows) och världens största mobiloperativsystem (Android).

Många läsare minns säkert vad som hände när Microsoft hade dominans på webbläsarmarknaden runt millennieskiftet. Chromium har idag en motsvarande position, även om situationen lindras något av att Chromium har öppen källkod som flera webbläsartillverkare kan anpassa.

Googles plånbok håller Firefox vid liv

Ifall trendkurvan inte vänder är det tveksamt om Firefox överlever. Att utveckla en webbläsare från grunden, och inte bara anpassa Chromium, är kostsamt. Mozilla har genom åren haft råd med detta tack vare Google. The Register konstaterar att över 90 % av Mozillas pengar kommer från sökmotorer som betalar för att vara förvald sökmotor, och Googles sökmotor är den förvalda sådana i merparten av världen. Om Firefox användarsiffror fortsätter sjunka lär Googles betalningsvilja göra detsamma.

Som läget ser ut idag behöver Google inte ens hålla liv i Firefox av konkurrensskäl (likt Microsoft gjorde 1997 när de räddade Apple från ruinens brant). Både Edge och Safari har idag större användarskaror, inte minst på mobilmarknaden som blir allt mer betydelsefull.

Om pengarna slutar strömma in i Mozilla kommer de att behöva anpassa mun efter matsäck. En inte allt för vågad gissning är att det tvingar Firefox in i Edges fotspår, det vill säga att ge upp den egna webbläsarmotorn och ansluta till Chromium-kören.

Rätt tillfälle att testa Firefox

Mot denna bakgrund vill vi passa på att tipsa våra läsare om att ge Firefox en ny chans. Nu är det dessutom ett ypperligt tillfälle eftersom Firefox precis har moderniserats och fått ett fräscht utseende. Det är också nu som trendkurvan behöver vändas. Precis som sin namne i djurriket är Firefox-webbläsaren utrotningshotad. Om ”den röda pandan” ska komma tillbaka och återupprepa sin revansch är det dags att vi ger den en sista chans.

Ladda ned Firefox till dator, Iphone och Android.

Kommentarer

Delta i diskussionen. Logga in med ditt befintliga konto på Nikka Systems Academy eller skapa ett nytt konto helt gratis.

Kommentar