Microsoft aktiverar skydd mot PUA-appar

Sedan internets barndom har våra datorer plågats av så kallade PUA-appar eller ”Potentiellt oönskade appar” (eng. Potentially Unwanted Applications). Det är appar som visserligen inte är skadliga men som vi troligtvis ändå inte vill ha på våra datorer. PUA-appar slinker ofta in genom att de installeras tillsammans med någon annan mjukvara. Halvskumma gratisappar har ibland en eller flera PUA-appar som vi erbjuds att installera, något vi lätt gör av misstag eftersom PUA-apparna ser ut att höra ihop med appen som vi faktiskt vill ha.

Ett uppenbart exempel på PUA-appar är olika typer av reklamprogram som lägger till störiga annonser eller byter ut annonserna som visas på webbplatser (så att skaparen av PUA-appen får annonspengarna i stället för webbplatsägaren). Ett annat exempel är appar som utvinner kryptovalutor på bekostnad av datorägarens elräkning. En fullständig lista över vad Microsoft klassar som PUA-appar finns på Microsofts webbplats.

Skyddet slås på som standard

I samband med släppet av förra vårens Windows 10-funktionsuppdatering (Windows 10 2004) lade Microsoft till skydd mot PUA-appar. Funktionen var dock inaktiverad som standard. Vi pratade om detta i avsnitt 71 av Bli säker-podden och förslog då att alla lyssnare skulle aktivera funktionen.

Nu låter Microsoft meddela att de, så här i början av augusti, kommer att aktivera funktionen som standard. Användare som av någon anledning inte vill ha funktionen påslagen kan inaktivera den. Det görs från samma inställningssida som alla läsare kan gå till för att se om funktionen är påslagen. Gå till Windows-säkerhet, välj App- & webbläsarkontroll och klicka på Inställningar för ryktesbaserat skydd. På Microsofts webbplats finns också instruktioner för hur organisationer kan styra funktionen via gruppolicy.

Inställningssida för skydd mot PUA-appar i Windows 10.
Aktivera blockeringen mot potentiellt oönskad appar.

Rekommendation

Vi rekommenderar att ha skyddet mot PUA-appar påslaget. Det går utmärkt att ha skyddet aktiverat även om datorn skyddas av ett annat antivirusprogram än Microsofts eget (Microsoft Defender).

Kommentarer

Delta i diskussionen. Logga in med ditt befintliga konto på Nikka Systems Academy eller skapa ett nytt konto helt gratis.

Kommentar