Apples lösenords­hanterare blir användbar på Windows

Apple har släppt version 12.5 av sin Icloud-integration för Windows. Den största nyheten är att lösenordshanteraren Icloud-nyckelringen blir användbar. Som vi pratade om i avsnitt 108 av Bli säker-podden var Icloud-nyckelringen tidigare alltför spartansk på Windows-plattformen. Icloud-nyckelringen gjorde det enbart möjligt att fylla i sparade lösenord i webbläsaren. Inget annat.

Med Icloud 12.5 för Windows kompletterar Apple webbläsarintegrationen med en ny app vid namn Icloud-lösenord. Från den kan användaren bläddra bland sina lösenord, lägga till nya lösenord samt ändra befintliga lösenord. Funktionsmässigt ligger den långt ifrån lösenordshanterare som Bitwarden, 1password och Lastpass. Funktioner som Mac OS- och IOS-användare är vana vid att finns i Icloud-nyckelringen lyser också med sin frånvaro. Lösenordsappen varnar exempelvis inte för svaga lösenord och den kan inte generera starka lösenord åt användaren. Den är helt enkelt funktionsavskalad till ett absolut minimum. De nytillkomna funktionerna gör samtidigt att vi nu åtminstone kan klassa Icloud-nyckelringen som ”användbar” på Windows.

Apples nya lösenordsapp på Windows 10 listar sparade lösenord.
Med den nya lösenordsappen kan lösenorden hanteras från Windows.

Själva webbläsartillägget är tyvärr fortfarande enbart tillgängligt för Chrome och Edge. Firefox-användare får nöja sig med att kopiera och klistra in lösenorden från den nya lösenordsappen.

Icloud-nyckelringens tillägg för Edge fyller i ett lösenord.
Webbläsartillägget finns för Chrome och Edge.

Rekommendation

Vi fortsätter att rekommendera Bitwarden framför lösenordshanterare som Icloud-nyckelringen. Gratisversionen av Bitwarden är långt mer funktionsrik och har webbläsartillägg för alla webbläsare, inklusive Safari. Bitwarden fungerar dessutom på alla populära operativsystem, vilket gör att användare inte låser in sig i Apples ekosystem.

Med det sagt uppskattar vi den här och alla andra förbättringar av Icloud-nyckelringen. Rent säkerhetsmässigt är Icloud-nyckelringen en bra lösenordshanterare. I samband med den stundande höstens versioner av IOS och Mac OS förbättrar Apple dessutom användarvänligheten och lägger till stöd för att generera engångskoder för tvåfaktorsautentisering. Den funktionen finns enbart i betalversionen av Bitwarden. Lyssna på avsnitt 125 av Bli säker-podden för mer information om hur Icloud-nyckelringen förbättras i IOS 15 och Mac OS Monterey.

Installera Icloud-lösenord på Windows

Den nya lösenordsappen installeras automatiskt i samband med installation eller uppdatering av Icloud-appen som finns i Microsoft Store. Lösenordsappen kräver att Windows Hello är aktiverat (upplåsning med ansiktsigenkänning, fingeravtryck eller pinkod).

Icloud-integrationen för Windows visas i Microsoft Store.
Icloud-integrationen för Windows installeras från Microsoft Store.

Till skillnad från lösenordsappen installeras inte webbläsartilläggen automatiskt. De installeras i stället från respektive webbläsares tilläggsbutik. Apple länkar direkt till rätt sidor i tilläggsbutikerna från Icloud-kontrollpanelen.

Kommentarer

Delta i diskussionen. Logga in med ditt befintliga konto på Nikka Systems Academy eller skapa ett nytt konto helt gratis.

Kommentar