Säkrare IOS 15 är ute nu

Apple har precis släppt de skarpa versionerna av IOS 15 och Ipad OS 15. De är nu tillgängliga för nedladdning till Iphone 6S och senare samt Ipad Air 2 och senare. Det innebär att Apple fortfarande underhåller en sju år gammal surfplatta. Det innebär också att samtliga Iphone- och Ipad-modeller som har hållits säkra fram till idag förblir säkra i åtminstone ett år till.

Obs! Följande information gäller både IOS 15 och Ipad OS 15.

Även om IOS 15 går att ladda ned nu rekommenderar vi att avvakta lite. Det brukar alltid upptäckas några barnsjukdomar i samband med lanseringen. Till skillnad från vid släpp av säkerhetsuppdateringar är det alltså inte brådskande att uppgradera till den nya IOS-versionen. Det går samtidigt inte heller att dra ut på det i flera månader, eftersom Apple enbart brukar underhålla den senaste IOS-versionen. Vi rekommenderar därför att vänta till släppet av den första IOS 15-uppdateringen (t.ex. IOS 15.0.1 eller IOS 15.1).

Säkerhetsförbättringarna i IOS 15

IOS 15 bjuder på flera förbättringar på säkerhetsfronten. I avsnitt 124 och avsnitt 125 av Bli säker-podden lyfte vi fram fem av de största förbättringarna.

  • Siri får ett integritetsstärkande offline-stöd.
  • Icloud+ låter användaren skapa e-postalias för att dölja sin riktiga e-postadress.
  • Icloud+ låter användaren tunnla Safari-trafik via Apples servrar för att dölja sin IP-adress.
  • Appaktivitetsrapporten visar vad olika appar gör på mobilen.
  • Icloud-nyckelringen utmanar renodlade lösenordshanterare som Bitwarden.

Tyvärr är inte alla förbättringar på plats. Som vi nämnde i poddavsnittet får inte de äldsta mobil- och surfplattemodellerna de nya Siri-funktionerna. De senare årens Iphone- och Ipad-modeller har utrustats med systemkretsar som har dedikerade processorkärnor för artificiell intelligens, något äldre systemkretsar saknar. Offline-stödet är därför enbart tillgängligt på Iphone XS-serien och senare modeller. Något vi däremot inte visste vid poddinspelnings­tillfället är att funktionen inte alls är tillgänglig på svenska, åtminstone inte än.

Appaktivitetsrapporten är inte heller lika funktionell som Apple demonstrerade på utvecklarkonferensen. Det grafiska gränssnittet som ska visa vart olika appar ansluter och vilka rättigheter som de begär lyser med sin frånvaro. Enligt ett pressmeddelande kommer funktionerna att släppas i samband med en uppdatering till IOS 15. Än så länge finns enbart möjligheten att samla in datan och att exportera den i ett föga användarvänligt json-format.

I de två poddavsnitten nämnde vi också förbättringar som kommer till Mac OS. Apple har än så länge bara meddelat att nya Mac OS 12 Monterey kommer senare i höst. Vi väntar med spänning på att få ett närmare lanseringsdatum.

Kommentarer

Delta i diskussionen. Logga in med ditt befintliga konto på Nikka Systems Academy eller skapa ett nytt konto helt gratis.

    1. Karl Emil Nikka

      Nice. Jag har installerat senaste uppdateringen och har inte stött på några större problem än. Det finns lite småbuggar i vissa appar fortfarande, men ingenting som känns kritiskt. Fungerar det stabilt för dig?

Kommentar