Podd #136: Falska virus­varningar på mobilen

En återkommande fråga i tekniska supportforum berör falska virusvarningar på mobilen. Plötsligt har det börjat dyka upp notiser och kalenderinlägg som varnar för att mobilen har blivit infekterad eller hackad. I veckans avsnitt av Bli säker-podden pratar Tess och Nikka om hur bedragare sprider dessa falska virusvarningar och om hur osannolikt det är att dagens mobiler blir infekterade. Podduon leker också den oerhört roliga ”gissa domänen-leken” (den är inte speciellt rolig egentligen).

Tidskoder i avsnittet

  • 00.00 Inledning
  • 00.50 Skicka inte, klicka inte
  • 07.33 Ny funktion till gamla Androider
  • 12.38 Falska virusvarningar på mobilen (veckans huvudämne)

Omtalat i avsnittet

Dessa shownotes finns också hos Bredband2 som podden produceras tillsammans med.

Detta poddavsnitt och tillhörande shownotes är publicerade under CC BY 4.0-licens med undantag för bilder där en annan fotograf är angiven.

Kommentarer

Delta i diskussionen. Logga in med ditt befintliga konto på Nikka Systems Academy eller skapa ett nytt konto helt gratis.

  1. Karl Emil Nikka

    Jag fick en följdfråga i Säkerhetsbubblan angående SMS-länkar. En av medlemmarna undrade varför det är riskabelt att klicka på SMS-länkar om risken för att infektera sin mobil är så låg. Jag vill därför förtydliga att avrådan från SMS-länkar inte beror på infektionsrisken utan på risken för nätfiskeattacker (risken för att hamna på en klonad webbplats som stjäl person- eller betalkortsuppgifter).

Kommentar