Jobbet bjuder på Bitwarden för hela familjen

I slutet av förra året kom Bitwarden med en god nyhet till alla medarbetare i organisationer där Bitwarden Enterprise används för att hantera lösenord. De som har Bitwarden på jobbet har nu även privat tillgång till premiumversionen av Bitwarden, både för sig själv och för sina familjemedlemmar. Även om gratisversionen räcker långt har premiumversionen flera bonusfunktioner, däribland möjligheten att dela obegränsat med lösenord, skicka end-to-end-krypterade filer på upp till 500 MB (Bitwarden Send) samt använda Bitwarden för att generera engångskoderna som behövs vid tvåfaktorsautentisering. Familjeversionen kostar annars 40 dollar per år (ca 360 kronor).

Kom igång med ditt privata konto

Det är enkelt att komma igång med Bitwarden privat. Om du redan har ett kostnadsfritt privatkonto kan du uppgradera det till ett premiumkonto. Annars skapar du ett nytt sådant. Från och med då kommer du alltså att ha två Bitwarden-konton med varsin tillhörande e-postadress: ett konto för privatlivet och ett konto för jobbet. Det är viktigt att hålla isär dessa konton eftersom din arbetsgivare aldrig ska kunna komma åt lösenorden som du lägger i ditt privata valv.

Börja med att öppna ditt arbetskontos Bitwarden-valv i valfri webbläsare, klicka på Inställningar och välj Free Bitwarden Families. Ange e-postadressen som du vill använda för ditt privata Bitwarden-konto.  

Obs! I och med att denna funktion är så pass ny har inte all text hunnit översättas till svenska.

Bitwarden-valvets inställningar för att skapa ett privat Bitwarden-konto.
Ange e-postadressen som du vill koppla till ditt privata Bitwarden-konto.

Några minuter senare får du ett mejl från Bitwarden till din privata e-postadress med instruktioner på hur du skapar ett privat konto. Där får du också välja vad din ”organisation” ska heta. I detta fall syftar organisation på din familj.

Bitwardens inställningar för att skapa en ny familjeorganisation.
Välj vad din familjeorganisation ska heta.

Slutligen behöver du också registrera ett betalkort. Bitwarden behöver detta betalkort utifall du skulle sluta arbeta på arbetsplatsen eller ifall din arbetsgivare skulle byta ut Bitwarden mot en annan lösenordshanterare. Så länge du har din arbetsgivare som ”sponsor” betalar du ingenting själv, med undantag för ifall du vill kunna lagra mer än 1 GB bilagor i ditt Bitwarden-valv.

Två webbläsarprofiler

En potentiell nackdel med denna lösning är att du inte kan vara inloggad i två Bitwarden-valv samtidigt. Det ställer till problem för de som använder sin jobbdator och jobbmobil privat. Vi rekommenderar självfallet att hålla isär privatlivet och arbetslivet men vi vet samtidigt att det inte alltid är möjligt. På datorn är lösningen att använda två olika webbläsare eller två olika webbläsarprofiler. Möjligheten att ha flera profiler finns i alla moderna webbläsare förutom Safari. På mobilen är det desto knepigare. Enligt Bitwardens roadmap tillkommer stöd för kontoväxling under första halvan av 2022, vilket förhoppningsvis löser problematiken på mobilfronten.

Tips! Vi diskuterade denna nyhet i avsnitt 147 av Bli säker-podden.

Kommentarer

Delta i diskussionen. Logga in med ditt befintliga konto på Nikka Systems Academy eller skapa ett nytt konto helt gratis.

Kommentar